Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungern godkände lagar som försvårar migration - Orbán ser på migranterna som ett hot mot den europeiska kristna civilisationen

Från 2018
Ungerns gränsstängsel mot Serbien
Bild: Yle/Daniel Olin

Det ungerska parlamentet har godkänt ett kontroversiellt lagpaket som kriminaliserar icke statliga organisationer som hjälper migranter. Det är den nationalistiska premiärministern Viktor Orbán som har lagt fram lagpaketet.

Lagarna kallas för "Stoppa Soros" efter den liberala amerikanska miljardären George Soros som parlamentet anklagar för att ha uppmuntrat till massmigration till Europa och därigenom försvagat Europa. Soros tillbakavisar anklagelserna.

Regeringen säger att lagarna ska gälla människor och organisationer som hjälper migranter som inte är berättigade till att få flyktingstatus, till exempel om de inte är i omedelbar fara innan de kommer in i Ungern eller personer som illegalt har kommit in i Ungern.

Amnesty motsätter sig

Den ungerska avdelningen av Amnesty International, som självt kan åtalas i kraft av lagen, säger att lagarna är en skamlös attack mot personer som söker en fristad från förföljelse och dem som utför det värdefulla arbetet att hjälpa dem.

Det är ett nytt lågvattenmärke på intensifierade attacker mot civilsamhället och det är någonting vi i alla skeden kommer att motsätta oss, säger Amnesty.

"Stoppa Soros" lagarna var något som Orbán lovade inför parlamentsvalet i April. Orbáns parti Fidesz vann en jordskredsseger i valet.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán höll sitt tal till nationen inför sina anhängare i Budapest den 18 februari.
Bildtext Viktor Orbán.
Bild: AFP / Lehtikuva

Orbán har varit en högljudd kritiker av den tyska förbundskanslern Angela Merkels öppna flyktingpolitik och han har setts som en ledare av det östeuropeiska motståndet mot flyktingkvoter för EU-länderna.

År 2015 kom det in stora mängder flyktingar från Mellanöstern i Ungern. En stor del av dem har flytt vidare till mer förmögna europeiska länder men Orbán har pekat ut migranterna som ett hot mot den europeiska kristna civilisationen.

Han har också låtit bygga ett staket längs Ungerns sydgräns för att hindra fler att komma in i landet.

Diskussion om artikeln