Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kombinerar kreativt musicerande med entreprenörsverksamhet - jazzmusikern Jussi Fredriksson: Svårt jobba professionellt inom jazz

Från 2018
Jussi Fredriksson, en mångsysslare inom jazz.
Bild: Tero Ahonen

I Finland finns det sedan länge en jazztradition av rang och det har inte rått någon brist på skickliga, begåvade jazzmusiker. Men på senare år verkar utvecklingen ha gått mot att det inte längre är nog med att man behärskar sitt instrument till fullo.

Jussi Fredriksson hör till en ny generation av mångsidiga begåvningar som under 2000-talet har profilerat sig inte bara som en framstående pianist med en egen trio, utan också som trummis.

Därtill driver han också ett eget skivbolag och håller i trådarna som arrangör och verksamhetsledare för en räcka klubbar och happenings på jazzscenen i Åbo.

Fredriksson Musics logotyp
Bildtext Fredriksson Musics logotyp
Bild: Fredriksson Music

Hur ser han som en utpräglad mångsysslare inom jazzfältet på en utveckling där det gäller att kunna kombinera ett kreativt musikerskap med ett slags entreprenörverksamhet?

Finns det rent av möjligheter att på det här viset utveckla musiken genom att skapa nya möjligheter till verksamhet? Eller riskerar man snarare att som musiker tvingas splittra sig, vilket hämmar den musikaliska utvecklingen?

Sådana här frågor ville jag ha svar på när vi träffades en plötsligt lite kylslagen junidag i Musikhusets café efter att Jussi Fredriksson avslutat övningarna med någon av sina åtskilliga sammansättningar.

En musiker med många järn i elden

Den här våren har som vanligt varit späckad med engagemang för vår man. Först och främst har han precis gett ut sin andra skiva med pianotrion som bär hans eget namn. (Klicka på bilden för smakprov.)

Som titel för skivan står för övrigt symbolen för ett utropstecken - ! Vilket kan ses som en fortsättning, en utveckling på debutskivans frågetecken: ?. Nu har frågetecknet rätats ut, liksom.

Där innan har han också tidigare i år varit aktuell som keyboardist på jazzfusionsgruppen Nassaun Fasaanis skiva, där han spelar ett varierande utbud av elektriskt förstärkt klaviatur.

Nassonaut, fusionsgruppen Nassaun Fasaanis nya skiva
Bildtext Nassonaut, jazzfusionsgruppen Nassaun Fasaanis nya skiva
Bild: Fredriksson Music

Gruppen kör med en funkig jazz i 1970-tals fusionsstil. Lite så där som ett annat av hans egna band, Fredator, där han spelar trummor, liksom han också gör i ett antal andra sammansättningar.

Jussi Fredriksson Trio

Men som namnet Jussi Fredriksson Trio låter ana, så är nog pianotrion det band som han mest räknar som sitt eget.

Nu är det Jussi Fredriksson Trio som är det viktigaste projektet jag jobbar med och det är helt och hållet min musik

Jussi Fredriksson

Till exempel tidigare nämnda Nassaun Fasaani ser han mera som saxofonisten Joonatan Rautios band, som skriver låtarna. Fredriksson själv bara spelar där, som han säger.

- Det är lite lättare på det sättet. Men i Jussi Fredriksson Trio är det jag som skriver allt, producerar och gör allt.

Förutom att han visserligen har med sig två ypperliga medmusiker. Så det kan vara på sin plats att nämna också kompgruppen:

- Vi har Jori Huhtala, som spelar bas och Mika Kallio på trummor, räknar Fredriksson upp.

Det vill säga två andra bekanta nunor, som man brukar stöta på i olika sammansättningar på jazzfältet.

Jussi Fredriksson Trio
Bildtext Jussi Fredriksson Trio
Bild: Saara Salmi

- Jo, jag har lyssnat på Mika Kallio sedan jag flyttade till Helsingfors år 2000 och jag är Mika Kallio-fan, säger Jussi Fredriksson med ett skratt.

- Så det att han nu spelar i min trio är ju jättehäftigt.

Turku Jazz Scene

Sedermera har Jussi Fredriksson alltså flyttat tillbaka till Åbo därifrån han ursprungligen kommer. Där är han ett slags spindel i nätet på jazzscenen och han medger också när det blir tal om saken, att det faktiskt existerar en speciell Åbo-jazzscen.

- Scenen är nog lite annorlunda där än i Helsingfors, säger Jussi Fredriksson och räknar upp populära happenings av vilka han själv har varit aktiv åtminstone inom konsertserien Flame Jazz.

Jussi Fredriksson och Severi Pyysalo
Bildtext Jussi Fredriksson och Severi Pyysalo
Bild: Tero Ahonen

I ”husbandet” Flame Jazz Messengers, där Fredriksson spelar trummor och elpiano – Fender Rhodes - ingår vid sidan om andra Åbomusiker även vibrafonisten Severi Pyysalo.

Mångsysslare av nödtvång

Som det alltså har framkommit, är Jussi Fredriksson en utpräglad mångsysslare inom jazz. Inte bara som musiker i flera olika sammansättningar, utan också i det att han är involverad i en räcka annan verksamhet vid sidan om.

Är det här rent av ett villkor för att en musiker ska klara sig i dag?

- Nuförtiden är det ju så här det funkar, men jag är inte säker på om det är bra att musiker måste göra allt möjligt, funderar Fredriksson.

I själva verket tror han inte att det är bra. Men som det ser ut idag är musikerna tvungna att ta hand om en massa annat också än bara spelandet, för att ingen annan gör det.

För honom är det okej, för att eftersom han trivs med att ha många järn i elden. Men han ser det inte som någon idealisk situation.

- För vissa andra musiker kan det vara svårare för att de bara spelar sitt instrument, klargör Fredriksson. Och de borde bara göra just det, för att de inte är lika lämpade för någonting annat.

Strukturerna inom jazzfältet måste förbättras

Alla behöver inte vara mångsysslare. Somliga musiker trivs helt enkelt bäst om de får koncentrera sig på att spela sitt eget instrument i ett och samma band på ett längre perspektiv.

Så här kan de bäst utveckla sig som musiker.

Det här är en diskussion jag tidigare varit inne på till exempel med basisten Uffe Krokfors och Jussi Fredriksson är på samma linje:

Det är jätteviktigt att kunna fokusera djupt på ett enda projekt för en tid. Det passar somliga musiker och för det här borde det ges bättre möjligheter

Jussi Fredriksson

- För det behöver vi bättre strukturer, vi måste ha en fungerande klubbverksamhet och mera pengar på området, resonerar Fredriksson.

Visserligen har det dykt upp nya jazzklubbar och även andra aktörer än Jussi Fredriksson har gjort sitt till för att föra utvecklingen framåt.

- Det blir hela tiden bättre, men vi är långt ifrån färdiga än.

Konstnären som egenföretagare?

Hur som helst, det här med att kunna kombinera kreativt musikerskap med ett slags likaså kreativ entreprenörsverksamhet verkar vara lite av dagens melodi på en scen där även musiker, så väl som andra konstnärer, allt mer förväntas kunna axla en roll som egenföretagare.

Men som Jussi Fredriksson har låtit förstå är inte alla lämpade för det här. Och även om han själv trivs som mångsysslare ställer han sig överlag skeptisk till en sådan här utveckling.

- Nu är det år 2018 och det här råkar passa mig nu, säger han. Men det är inte så här jag planerar att min framtid ska se ut. Det är vissa saker jag vill göra nu för att ändra strukturerna på jazzfältet.

Det är svårt svårt att jobba professionellt inom jazz

Jussi Fredriksson

Som Fredriksson ser på situationen, så är den klassiska musikens och orkestermusikens strukturer väl skötta i Finland och på det området ser det bra ut.

Jukka-Pekka Saraste ja Radion sinfoniaorkesteri Finlandia-talon lavalla vuonna 1994.
Bildtext Radions symfoniorkester, dirigent: Jukka-Pekka Saraste
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

- Men alla de övriga stilarterna, jazz, folkmusik och diverse nya musikgenrer, de mår inte så bra. Det är jättesvårt att jobba professionellt på de här områdena.

Så när Jussi Fredriksson har fått ta hand om de nödvändiga ändringar han efterlyser, sedan kan han spela mera jazz igen, resonerar han.

Utveckla en fungerande klubbverksamhet för livemusik

Den naturliga följdfrågan blir då: vilka är de viktigaste strukturerna som Jussi Fredriksson vill se en ändring på?

- Kanske det viktigaste är att få igång ett klubbsystem så att det i varje större stad skulle finnas åtminstone en klubb, som kunde betala ett hyggligt arvode åt musiker.

benjamin casey
Bildtext pori jazz 2011, robert glasper experiment, benjamin casey
Bild: YLE/Oskar Lindfors

Så här fungerar det i andra Nordiska länder och annanstans i Europa. Men Finland är ett undantag på den här fronten; ”ett jättesvart lamm” som Jussi Fredriksson uttrycker det.

- Det här är det första vi borde kunna ta tag i med offentliga pengar, menar han.

Jazz utvecklas på scen

Eftersom jazz i synnerhet är en musikstil som utvecklas på scenen och måste spelas live på scen för att utvecklas, så borde vi kunna göra det här, i Finland.

Jussi Fredriksson

Så här går det enligt Fredriksson till i Sverige och Norge och andra länder.

- Och där är de mycket bättre än vi.

Men som Jussi Fredriksson var inne på tidigare så blir det hela tiden lite bättre hos oss också. Eller än är vi inte där, men kanske imorgon?

För att anspela på en av låtarna, Maybe Tomorrow, på Jussi Fredriksson Trios nya skiva.

Lyssna på en intervju med Jussi Fredriksson i Vega Kväll:

Intervju med pianisten och mångsysslaren inom jazz, Jussi Fredriksson

Programmet är inte längre tillgängligt