Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Viktig dag för Grekland: Långivarna ska godkänna Greklands exit från nödlåneprogrammet. ”En milstolpe” säger optimistiska greker till Svenska Yle i Aten

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 14:53.
En trasig grekisk flagga med Akropolis i bakgrunden.
Bild: Patrick Holmström

Efter åtta år av djup ekonomisk kris, tre nödpaket, hårda reformer och inbesparingar är det tänkt att Grekland i augusti ska stå på egna ben igen. Men klarar sig det hårt prövade landet utan stöd från de internationella långivarna? Ekonomer höjer ett varningens finger medan vanliga greker för första gången på länge är optimistiska.

Tänk om Greklands ekonomi skulle växa lika fort som de här plantorna, skämtar Sotiris Vamvakaris när han visar mig runt i trädgården där han för hemmabruk odlar allt från grönsaker till olika kryddor.

Sotiris Vamvakaris har trädgårdsodlijg som hobby

Hans fru Irini dukar fram bakelser hon själv lagat.

- De är nästan lika gudomliga som min fru, säger Sotiris Vamvakaris och skrattar.

Idag har han lätt för att skratta men så var det inte när den grekiska ekonomiska krisen började för snart ett decennium sedan.

"Allt förändrades - det var en katastrof"

Vi sätter oss ner runt bordet och de berättar om tiden då deras trygga medelklassliv slogs i spillror. En historia som de delar med väldigt många andra grekiska familjer.

- Affären jag jobbade i gick i konkurs. Också min man Sotiris blev arbetslös, det var en total katastrof. Våra två söner gick då ännu i skola, de behövde oss, men vi hade det väldigt svårt. Jag blev deprimerad, säger Irini.

Irini Skrivanou
Bild: Yle/Daniel Olin

Efter den första chocken bestämde de sig för att börja kämpa.

- Det var väldigt svårt, men vi lyckades ta oss ur det värsta genom att hålla ihop. Det krävdes mycket styrka och kärlek, säger Sotiris.

Irini är visserligen fortfarande arbetslös men Sotiris har hittat nytt jobb och de klarar sig på en lön.

Men den ekonomiska krisen betydde även stora förändringar för familjen. Den största är att parets båda söner lämnade Grekland, som så många andra unga greker.

Sönerna bor i London, föräldrarna har inte råd att besöka dem.

- Den ena jobbar på ett företag, den andra är servitör på en grekisk restaurang i centrum av London. De har det bra och har en bra lön. Men visst saknar jag dem, säger Sotiris och torkar bort en tår.

Men de menar ändå att de nu för första gången på flera år ser positiva signaler och känner en viss optimism.

- Jag ser att det går mot det bättre. Folk talar inte längre om att glaset är halvtomt utan istället halvfullt, säger Irini.

- Jag hoppas att den ekonomiska återhämtningen ska få mina barn och också andra unga som lämnat Grekland att återvända, säger Sotiris.

Greklands ekonomi växer - men krisen är inte över

Grekerna har genomlevt tuffa år. Sedan krisen började har landets bruttonationalprodukt minskat med en fjärdedel. Landets skuldbörda uppgår idag till 180 procent av BNP.

Men efter många tuffa år med hårda reformer och besparingar går det nu bättre för Grekland.

Arbetslösheten är på väg ner, den har sjunkit från 27 procent till 20 procent.

Skatteindrivningen har förbättrats, banksektorn är inte lika sårbar längre. Dessutom har landet ett budgetöverskott, medan ekonomin växer med drygt 2 procent.

Men trots de positiva signalerna så höjer professorn i nationalekonomi, Stavros Mavroudeas, varningens finger.

- Ekonomin är fortfarande väldigt sårbar. EU målar upp en positivare bild av vår ekonomi än vad läget egentligen är, menar professor Mavroudeos.

Professor Stavros Mavroudeas
Bild: Yle/Daniel Olin

Han menar att det framför allt är oroande att investeringarna lyser med sin frånvaro.

- Investeringsgraden är på tok för låg, den ligger nära noll. Om vi inte ser en ökning i investeringarna kommer den ekonomiska tillväxten att avstanna. Dessvärre tror jag inte investeringarna kommer att börja rassla in.

Eurogruppen möts - kanske sista akten?

Det är ändå den ekonomiska tillväxten som euroländernas finansministrar tar fasta på när de möts i Luxemburg på torsdag eftermiddag. De ska än en gång skriva ett nytt kapitel i det grekiska skulddramat.

Tanken är att eurogruppen ska fatta beslut om att Grekland från och med den 20 augusti är redo att stå på egna ben. Då skulle Grekland kunna lämna det enorma stödpaket parterna enades om sommaren 2010.

Grekerna skulle alltså för första gången på nästan ett decennium inte längre vara beroende av långivarnas stöd - ett stöd som kommer med tuffa villkor.

Inför mötet säger EU-källor att det är väldigt troligt att eurogruppen kan enas om ett beslut som leder till att Grekland lämnar det tredje nödlåndet.

För många greker skulle det vara en väldigt viktig milstolpe.

- Det skulle vara en fantastisk nyhet om vi slipper långivarnas övervakning och de omänskliga reformerna. Jag hoppas det blir början på något nytt, säger Sotiris Vamvakaris.