Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spanien tog rutinseger – fair play-poäng kan på måndag avgöra vem som far iväg med den värdefulla gruppsegern

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 08:19.
Programmet är inte längre tillgängligt

Matchen mellan Iran och Spanien går inte till VM-historien på grund av stor fotbollsunderhållning. Spanien behövde tre poäng och vann med 1–0. Portugal och Spanien kan hamna på samma poäng och identisk målskillnad efter gruppspelet. Då avgör fair play-poäng i första hand.

Den första halvleken bjöd på en förväntad matchbild. Spanien rullade boll och Iran hade grävt ned sig i skyttegravarna.

Början av den andra halvleken bjöd i sin tur på exakt vad matchen behövde – ett mål. Diego Costa hade en portion tur då bollen studsade in via honom bakom en ställd Alireza Beiranvand i Irans mål.

Efter en timmes spel utbröt gränslöst iranskt jubel då bollen fanns i nätmaskorna bakom den spanska målvakten David De Gea. Målet blev ändå bortdömd för offside.

"En krampaktig insats"

Inte heller den andra halvleken bjöd på stor fotbollsunderhållning. Iran lyckades vaska fram några vassa målchanser men gjorde inte mål.

Ett tämligen blekt Spanien vann med 1–0.

– En krampaktig insats. Men det är bara poängen som räknas, tyckte referenten Christoffer Herberts.

– Iran gjorde det till en spännande match i andra halvlek, sade expertkommentator Jessica Lagerblom.

Tajt kamp om gruppsegern

Resultatet innebär att Portugal och Spanien toppar gruppen på samma poäng och identisk målskillnad.

Gruppsegern avgörs i den sista omgången som spelas på måndag. Matcherna är Iran–Portugal och Spanien–Marocko. Iran behöver förmodligen vinna för att avancera, medan Marocko redan är avsågat.

Gruppsegern kan få stor betydelse eftersom gruppettan placeras på den nedre delen av slutspelsschemat. Matchresultaten så här långt antyder att en klar majoritet av de på förhand bäst rankade lagen kommer att placeras på den övre halvan.

Skulle Portugal och Spanien vinna med identiska siffror är det fair play-poäng som avgör gruppsegern. Laget som har dragit på sig färre varningspoäng vinner. Portugal har två gula kort och Spanien ett så här långt. Vid lika fair play-poäng fäller lotten avgörandet.

I skytteligan avancerar målskytten Diego Costa. Spanjoren och ryssen Denis Cheryshev har gjort tre mål, skytteligaledaren Cristiano Ronaldo från Portugal fyra.

Resultat:

Iran – Spanien 0–1 (0–0)
54. 0–1 Diego Costa

Diskussion om artikeln