Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska Asha och danska Lene är besvikna på niqabförbudet: "Politikerna blir provocerade av att vi väljer islam och vill därför straffa oss"

Från 2018
Kvinna i hijab till vänster och i niqab till höger
Bildtext Norska Asha Abdullahi Ahmed använder alltid hijab, som täcker håret och axlarna, då hon går ut. Danska Lene Galia använder niqab, som täcker hela kroppen förutom ögonen.
Bild: Yle, Lene Galia

Många muslimska kvinnor i Danmark och Norge är djupt besvikna på ländernas nya förbud att använda niqab och burka. Politikerna anser att förbudet befriar de muslimska kvinnorna från förtryck, medan kvinnorna själva anser att det är politikerna som förtrycker dem.

Danska Lene Galia är 21 år och jobbar som telefonintervjuare i Farum, nordväst om Köpenhamn. Hon är född och uppvuxen i Danmark och hennes föräldrar är palestinier.

Då Galia rör sig utomhus använder hon alltid niqab, en heltäckande slöja som gör att endast ögonen syns.

- Personligen använder jag niqab av religiös övertygelse. I islam anser vi att det är lovvärt att täcka kroppen och visa blygsamhet, berättar Galia.

Kvinnor i niqab.
Bild: EPA/BORIS ROESSELER

Danmark godkände nyligen en ny lag som gör det förbjudet att använda niqab och burka i offentligheten.

Den som bryter mot förbudet får böter på 1000 danska kronor från och med augusti.

Det lönar sig inte att jobba eller börja studera om man ska betala böter varje gång man går ut

- Jag känner mig orättvist behandlad. Jag funderar på om jag ska fortsätta jobba eller stanna hemma. Det lönar sig inte att jobba eller börja studera om man ska betala böter varje gång man går ut.

Vad är skillnaden mellan hijab, niqab och burka?

Enligt Galia är det under 50 kvinnor i Danmark som använder niqab och inte en enda som använder burka. Politikerna har motiverat förbudet med att den heltäckande slöjan är en form av förtryck och att de inte kan godkänna att muslimska kvinnor inte har samma rättigheter som andra kvinnor i Danmark.

- Vi har själva valt ett religiöst liv och det handlar inte om förtryck eller tvång. Politikerna blir provocerade av att vi väljer islam och vill därför straffa oss. De vill göra livet hårt för oss och förtrycka oss.

Norrmännen kan ha bikini, men muslimer får inte välja sin klädsel

Också Norge har infört förbud mot niqab och burka. Förbudet gäller i klassrummen i alla skolor på alla nivåer.

I stadsdelen Grønland i Oslo bor många invandrare och en stor andel av dem är muslimer. På Grønlands basar träffar vi 20-åriga Asha Abdullahi Ahmed som handlar med sin syster.

Två unga kvinnor i hijab tittar på schampoo i en affär.
Bild: Yle

Asha har använt den muslimska slöjan hijab sedan hon gick i högstadiet. Även om hon inte personligen berörs av niqabförbudet, så är hon ändå besviken på Stortingets beslut.

- Jag tror att de först försöker få folk att sluta med niqab och småningom också få oss ungdomar att sluta med vanliga hijabs. Jag tror de försöker minska det lite och lite. Jag tycker det är konstigt, säger Asha.

Det är diskriminerande mot kvinnor att tvingas täcka in sig och det har ingenting med norsk historia och kultur att göra

Asha menar att det är märkligt att de infödda norrmännen kan gå klädda hur som helst, till exempel i bikini, medan samma valfrihet inte gäller för muslimska kvinnor.

- Om de får gå klädda hur de vill, så borde också muslimer få klä sig som de vill. Det är inget skadligt med det.

Två kvinnor i hijab går över gatan i Oslo.
Bildtext Många av invånarna i stadsdelen Grønland har färggranna huvuddukar som täcker håret och axlarna. Under mitt besök i Oslo ser jag ingen i niqab.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Asha ska börja studera till sjukskötare och drömmer också om att bli hijabmodell. Själv började hon använda hijab för att så många andra gjorde det och hon inte ville känna sig utanför.

Hennes egen familj har inte krävt att hon ska använda hijab, men hon känner till att påtryckningar förekommer i vissa familjer.

- Det är olika. En del är väldigt religiösa och vill visa religionen. Då kan de säga till sina barn och sin fru att de måste ha på sig hijab eller ha heltäckande slöja, för att representera islam på rätt sätt.

“I Norge visar man sitt ansikte, här har vi vårt kulturarv”

I Norge är det framför allt populistiska Fremskrittspartiet som har drivit på frågan att förbjuda niqab och burka. Partiet hade velat ha ett mera omfattande förbud och hoppas att det småningom blir möjligt.

Porträttbild på Helge André Njåstad.
Bildtext Helge André Njåstad är riksdagsledamot för Fremskrittspartiet och anser att debatten om invandring är den stora skiljelinjen mellan partierna i Norge.
Bild: Yle/Linda Söderlund

- Det är diskriminerande mot kvinnor att tvingas täcka in sig och det har ingenting med norsk historia och kultur att göra. I Norge visar man sitt ansikte, här har vi vårt kulturarv och det får man anpassa sig till, säger Helge André Njåstad, riksdagsledamot för Fremskrittspartiet.

- Vad är ni rädda för? Varför vill ni ha förbudet?

- Vi är rädda för att det ska komma en kvinna till Norge som inte får samma rättigheter som norska kvinnor. Och så är vi förstås också rädda för att det norska samhället ska förändras, för att man tar med sig saker som är kvinnodiskriminerande från andra kulturer.

Minaret i stadsbilden i Oslo.
Bildtext Moskén i Grønland i Oslo.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Norska och danska politiker anser alltså att de befriar de muslimska kvinnorna från förtryck när de inför niqab- och burkaförbudet. I Sverige resonerar regeringspartierna däremot tvärtom.

Sverige har inga planer på förbjud mot klädesplagg

I Sverige diskuteras förbud mot heltäckande niqab med jämna mellanrum. De senaste veckorna har det debatterats om det är rätt eller fel att barn i dagisåldern använder hijab och populistiska Sverigedemokraterna vill förbjuda hijab i dagis.

Porträttbild på Helene Öberg, statssekreterare, Miljöpartiet.
Bildtext Helene Öberg, Miljöpartiet, poängterar att det viktiga är kvinnans självbestämmande och att staten inte kan lägga sig i det.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Den nuvarande röd-gröna regeringen har ändå inte några planer på förbud.

- För en feministisk regering är det lika självklart att vi inte tvingar människor att ha slöja eller att vi inte accepterar att någon mot sin vilja inte får ha slöja. Det feministiska är att kvinnor själva får bestämma hur de vill klä sig - antingen att ha slöjan eller inte ha slöjan, säger Helene Öberg, statssekreterare för Miljöpartiet.

I Stockholmsförorten Spånga träffar vi 17-åriga Selma Bile från Nynäshamn. Hon är i Spånga tillsammans med en äldre släkting för att handla i en affär som säljer huvuddukar.

- Jag undrar varför det väcker så mycket debatt, för det är bara en liten sjal och det gör inte någon skillnad att du inte har och jag har hijab. Men folk tolkar det på olika sätt och jag vet inte varför de har problem med det.

Selma berättar att en del tittar på henne som om hon var annorlunda och utanför samhället, fastän hon själv inte känner så. Hon tror att hijaben kanske kan påverka hennes chanser att få jobb i framtiden. Hennes dröm är att bli läkare.

- Jag är redo att kämpa för min dröm och visa att jag kan göra det, oavsett om jag har sjal. Jag tänker inte ta bort den, för det är någonting som gör att jag känner mig bra och att jag tjänar min religion. Sjalen är en viktig del av mitt liv.

Diskussion om artikeln