Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump gjorde en spektakulär u-sväng – men oklart vad som ska hända med fängslade barn nu och i fortsättningen

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 07:38.
USA:s president Donald Trump tillsammans med inrikessäkerhetsministern Kirstjen Nielsen och vice president Mike Pence, efter att Trump undertecknat presidentordern.
Bildtext USA:s president Donald Trump tillsammans med inrikessäkerhetsministern Kirstjen Nielsen och vice president Mike Pence, efter att Trump undertecknat presidentordern.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump skrev alltså under en presidentorder som ska stoppa att barn till migranter skiljs åt från sina föräldrar. I fortsättningen ska de fängslas tillsammans med föräldrarna, men var och hur länge? Vad ska hända med dem som redan separerats? Vet man ens var deras föräldrar finns?

Trump hade tidigare sagt att han inte kan göra något åt separeringen av barn och deras föräldrar som försöker ta sig över USA:s sydgräns illegalt. Han insisterade på att problemet måste lösas av kongressen så att man samtidigt ordnar finansieringen av gränsmuren mot Mexiko.

På onsdagen tvingades han backa under trycket från både republikaner och demokrater och det internationella samfundet. Flera bedömare i Washington menar att det här är första gången som Trump har gjort en reträtt av det här slaget.

Enligt Trump ska nolltoleransen mot illegal invandring ändå bestå. De som försöker ta sig över gränsen från Mexiko illegalt ska fortfarande åtalas och hållas i fängsligt förvar medan den juridiska processen mot dem pågår.

Det innebär att barnen i fortsättningen ska förvaras tillsammans med sina föräldrar medan deras immigrantstatus utreds. Det ställer till med både praktiska och juridiska problem.

Var och hur länge ska invandrarfamiljer fängslas?

Enligt ett domstolsbeslut från 1997 får invandringsmyndigheterna inte hålla migrantfamiljer i förvar mer än 20 dagar.

Justitieministeriet ska nu försöka rucka på den gränsen, men enligt juridisk expertis som New York Times talat med så kommer det att bli mycket svårt eller snarast omöjligt, åtminstone på kort varsel.

Det är också oklart var de här familjerna ska fängslas. Det kan behöva byggas nya förvar och frågan är var familjer ska hållas medan man letar reda på eller bygger nya förvar.

Det finns risk för att barn fortsättningsvis separeras från sina föräldrar om man inte har tillgång till förvar som lämpar sig för både barn och föräldrar.

Hur ska över 2 300 barn hitta tillbaka till sina föräldrar?

Sedan Trump-administrationen införde sin nolltoleranslinje, det vill säga åtminstone från den 5 maj fram till den 9 juni, har 2 342 barn separerats från sina familjer.

Enligt myndigheter och migrationsadvokater som amerikanska medier intervjuat, så finns ingen klar plan för hur de här barnen ska återförenas med sina föräldrar.

Ett två år gammalt barn till honduranska asylsökare grät medan hennes mamma greps i Texas, i närheten av den mexikanska gränsen den 12 juni 2018.
Bildtext Ett två år gammalt barn till honduranska asylsökare grät medan hennes mamma greps i Texas, i närheten av den mexikanska gränsen den 12 juni 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

New York Times rapporterar att hundratals av de här barnen som tagits omhand vid USA:s sydgräns redan finns i barnhärbärgen i New York.

En del av deras föräldrar är fängslade på andra håll i USA, andra har redan deporterats till sina hemländer.

Om föräldrar redan skickats tillbaka till länder som Guatemala, Honduras eller El Salvador så kompliceras återföreningen av att de amerikanska myndigheterna inte ens vet var föräldrarna finns för närvarande.

Källor: New York Times, Reuters, AP

Diskussion om artikeln