Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Obama kommer till Finland i september

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 09:54.
USA:s president Barack Obama vinkar.
Bild: EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

USA:s tidigare president Barack Obama besöker Helsingfors i slutet av september för att delta i affärs- och ledarskapskonferensen Nordic Business Forum.

Obama kommer att avsluta det två dagar långa seminariet som i år berör frågor kring strategi, prestation och artificiell intelligens.

– Det kommer att bli oförglömligt, säger vd Aslak de Silva.

I ett pressmeddelande skriver Ville Saarikalle som ansvarar för gästtalarna att Obamas resa "från blygsamma förhållanden till president i USA" är unik.

Långa förhandlingar gav resultat

Förhandlingarna med Obama har varit en lång process som började redan under hans tid i Vita huset, berättar Saarikalle för Yle Nyheter.

– Vi fick möjligheten att skicka en officiell inbjudan kort efter att presidentperioden tagit slut. Ibland har det sett ut som om det inte kommer att lyckas, men vi är verkligen glada att ha kommit så här långt.

Finland har dessutom många styrkor som attraherar topptalare.

– Vi har välkända styrkor, som värdesätts internationellt. Det är ett fint, tryggt och stabilt land. I många frågor är vi världens bästa, det hjälper.

Nordic business forum samlade tusentals åhörare
Bildtext Nordic Business Forum 2015.
Bild: Yle/Mårten Wallendahl

Prislappen okänd

Evenemanget har på relativt kort tid vuxit rejält och samlat många stora namn. Det här bidrar förstås också till att locka ännu fler välkända och inflytelserika ledare till Helsingfors.

Tidigare har bland andra USA:s tidigare vicepresident och klimataktivisten Al Gore, entreprenören Sir Richard Branson, och skådespelarna Arnold Schwarzenegger och Will Smith gästat konferensen.

Saarikalle väljer ändå att inte kommentera prislappen för Obamas tal, eller någon annans tal för den delen heller.

– Jag är tråkig, men jag börjar inte kommentera de här sakerna.

Nordic Business Forum pågår 26–27 september och 7 500 företagsledare från 40 länder väntas delta.