Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barn har doserats för stora mängder D-vitamin i Vasa – kan ge permanenta skador

Från 2018
Tillskott av D-vitamin ges till barn i form av droppar. Bild: YLE/Ingela West
Bildtext Tillskott av D-vitamin ges till barn i form av droppar. Arkivbild.
Bild: YLE/Ingela West

I Vasa har det förekommit några fall där barn har doserats för stora mängder D-vitamin. Överdosering kan få allvarliga konsekvenser.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt har man upptäckt att några barn fått överdos av D-vitamin. Barnen har fått för stora mängder D-vitamin hemma med hjälp av vitamindroppar som innehållit större mängder D-vitamin än brukligt. Preparatet har beställts via nätet.

Ledande överläkare Reijo Autio vid Vasa centralsjukhus säger att det rör sig om enstaka fall som kan ha orsakats av okunskap eller tanklöshet.

- Man kan nog fundera över varför man överstiger gränsvärdena då man känner till dem. Det är svårt att med säkerhet säga varför det har skett. Därför bestämde vi oss för att gå ut och informera om saken så att överdoseringar i alla fall inte sker på grund av okunskap, säger Autio.

Reijo Autio.
Bildtext Reijo Autio
Bild: VCS bildbank

Kan ge permanenta skador

D-vitamin är ett nödvändigt näringstillskott för växande barn och unga. Men överdosering kan leda till bland annat höga halter av kalcium i blodet. I värsta fall kan D-vitaminförgiftning leda till svåra och permanenta organskador.

Enligt Vasa centralsjukhus har de patienter som fått för mycket D-vitamin betydande symptom. Men sannolikt har man kunnat undvika permanenta skador.

- Antagligen ingenting oåterkalleligt. Situationen har blivit bättre sedan vi upptäckt saken, säger Autio.

Noggranna rekommendationer

Vasa centralsjukhus påminner i sitt pressmeddelande att man ska vara noggrann med att följa de nationella rekommendationerna när det gäller doseringen av D-vitamin.

Enligt rekommendationerna ska barn mellan 2 veckor och 23 månader få 10 mikrogram D-vitamin per dygn. 2-17 år gamla barn ska ha 7,5 mikrogram D-vitamin per dygn.

- De här doseringarna är noggrant uttänkta och det är skäl att följa dem. Att pröva sig fram är inte att rekommendera speciellt inte när det gäller barn och unga säger Autio.

Vasa centralsjukhus konstaterar också att en medveten överdosering av D-vitamin till barn kan leda till en brottsanmälan. I de fall som uppdagats nu misstänker man inte att något brott begåtts.

Text av Riia Hantula, Yle Pohjanmaa
Översättning av Malin Hulkki, Yle Österbotten
Orginalartikeln hittar du här.