Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Behandlat trä eller skräp får inte brännas i midsommarbrasan - Brandmästare påminner alla om att ta sitt ansvar

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 15:31.
En midsommarbrasa som brinner på en strandklippa.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Meteorologiska institutet har lättat på varningen för skogsbrand och därmed är det fritt fram att tända midsommarbrasor. Förutättningen är att du har markägarens tillstånd och tar ditt ansvar, påminner brandmästare Petri Strandberg.

Under försommaren har det varit svår torka i Nyland och det har rått varning för skogsbrand under långa perioder.

För de som hoppats på att få tända en traditionell midsommarbrasa under helgen har läget sett dystert ut. Länge såg det ut som om brasan på Fölisön skulle ha varit den enda midsommarbrasan i Helsingfors.

Men den senaste tidens regnskurar kom som en räddning, både för skogarna och för brasorna.

- Det ser ut som att Fölisön inte har den enda brasan, eftersom meteorologiska institutet har sänkt varningsnivån för skogsbrand, säger brandmästare Petri Strandberg från Helsingfors räddningsverk.

Enligt meteorologiska institutet kommer det nuvarande läget att fortsätta över midsommar med omkring 90 procents säkerhet.

Meteorologiska institutet bedömer skogsbrandsrisken enligt beräkningar som baserar sig på data man får in från väderstationerna runt om i landet.

Fölisön hade fått specialtillstånd

När det ännu rådde fara för skogsbrand hade brasan på Fölisön i Helsingfors fått specialtillstånd av räddningsverket.

- Det är en lång tradition i Helsingfors att det ska finnas en brasa på Fölisön så därför fick den ett specialtillstånd. Rent praktiskt så kommer brasan att tändas ute på vattnet så att det inte ska finnas någon risk för att den ska spridas, säger Strandberg.

Bron till Fölisön i Helsingfors med människor som går över den.
Bildtext På Fölisön ordnas det även i år en traditionell midsommarbrasa.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Dessutom skulle det finnas två enheter från frivilliga brandkåren på plats för att övervaka brasan.

Strandberg påpekar att om man ska tända en egen brasa är det viktigt att komma ihåg att ha markägarens tillstånd och att vara uppmärksam på den allmänna säkerheten för att se till att elden inte sprider sig.

Vad som helst får inte brännas

Det är också viktigt att komma ihåg vilka material som får brännas i en midsommarbrasa.

- De flesta vet vad som får brännas, som till exempel ved. Men ibland händer det att det kastas skräp som inte får brännas som ölburkar eller plastpåsar i brasorna.

Strandberg säger att brasan inte ska utgöra en fara för miljön. Behandlat trä från möbler där ytan kan vara lackad eller målad kan orsaka att röken från brasan blir giftig.

- Om man vill grilla en korv så blir korven också omringad av röken från skräp som finns i brasan, vilket inte heller är bra för hälsan, säger Strandberg.

Den främsta säkerhetsåtgärden man kan ta är en bra plats för brasan enligt brandmästare Petri Strandberg. Det bästa alternativet är att placera brasan någonstans där den är omringad av material som inte brinner som sten eller berg.

midsommarbrasa i borgå
Bildtext Behandlat trä och skräp ska inte slängas på midsommarbrasan, säger Brandmäster Petri Strandberg.
Bild: Benjamin Helling/YLE

För räddningsverkets del är det kalla och regniga vädret en bonus. Det sker i allmänhet färre olyckor när midsommaren är kall enligt Strandberg, delvis på grund av att många inte festar lika hårt.

- Varmt väder och utryckningar går hand i hand men vi vet aldrig innan. Helsingfors blir ändå ganska lugnt på midsommaren eftersom många väljer att resa bort under helgen, säger Strandberg.

Brasorna ute på Fölisön kommer att tändas klockan 18 och 22 på lördag 23.6.

Diskussion om artikeln