Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tukes: Köp och lek inte med squishies – klämleksakerna misstänks innehålla skadliga kemikalier

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 13:21.
Tre olika squish-leksaker.
Bild: Yle/Marianne Sundholm

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes uppmanar föräldrar att inte låta barnen leka med klämleksaker, så kallade squishies, tills vidare.

EU-kommissionen har börjat utreda innehållet i de populära skumfigurerna noggrannare efter danska miljömyndigheters giftlarm. Rapporten inväntas nästa vecka.

- Det här har blivit en verkligt het potatis i EU efter uppgifterna om skadliga kemikalier i leksakerna, säger överinspektör Anja Merenkivi vid Tukes.

Jag uppmanar alla att låta bli att införskaffa eller leka med produkten tills vidare

― Kemikalieexperten Anja Merenkivi vid Tukes.

Hur ska föräldrar agera nu då? Finns det skäl att oroa sig, kemikalieexpert Merenkivi?

- Jag uppmanar alla att låta bli att införskaffa eller leka med produkten tills vidare.

Stora aktörer drar bort leksakerna från hyllorna

De klämbara skumleksakerna har blivit mycket populära bland särskilt äldre dagisbarn och yngre skolelever.

Åtminstone leksaksjätten BR slutar nu sälja squishies såväl i Finland som utomlands. De färggranna produkterna avlägsnas ur sortimentet i alla affärer som hör till den danska TOP-TOY-koncernen.

Också flera andra kedjor har tagit bort leksaken från hyllorna.

Beskedet kom efter att Miljöstyrelsen i Danmark låtit undersöka 12 olika modeller av squishies. Samtliga produkter visade sig innehålla höga koncentrationer av ämnet dimethylformamid (DMF).

Trendleksaken squish.
Bild: Yle/Marianne Sundholm

DMF kan orsaka skador på lever och andningsorgan och skapa ögonirritation. Kemikalierna i fråga har av EU klassificerats som bekymmersamma ämnen.

Enskilda butiker som inte hör till kedjor eller omfattas av Tukes information via Finlands Leksaksförening kan ännu ha squishies till försäljning.

Merenkivi säger till Svenska Yle att Tukes redan en tid haft leksaken under lupp. Särskild fokus har riktats mot det faktum att leksakens konsistens inte varit lämpad för under 3-åringar, vilket man meddelat försäljarna om här i Finland.

- Vi har fört en aktiv diskussion om leksakerna med importörer och återförsäljare och påpekat problem med konsistens och delar som lätt lossnar och annat. Också tullen har varit aktiv, säger Merenkivi.

Också styren och toluen i figurerna

Leksaken är gjord av ett mjukt och töjbart material som förutöver DMF visat sig innehålla styren och toluen, som kan skada reproduktionsorgan och som klassificeras som cancerframkallande.

Leksakerna brukar föreställa små söta djur, sötsaker, glass, frukter eller bakverk och de är populära bytesleksaker och samlingsobjekt.

Hur illa är det om ens barn redan lekt flitigt med squishies?

- Mest utsätts man för kemikalier då man öppnar förpackningen, och då kan man reagera med hudutslag eller irritation i ögonen. Men det är svårt att bedöma hur långvarigt bruk påverkar barnens hälsa och därför rekommenderar vi att inte leka med figurerna tills vidare, säger Merenkivi vid Tukes.

Ingen orsak till panik. Den största risken är då man öppnar förpackningen och kemikalieångorna frigörs, sedan minskar halterna småningom.

― Kemikalieexperten Anja Merenkivi vid Tukes.

Leksaker ska inte finnas i hemmet tills vidare

Enligt danska Miljöstyrelsen kan leksakerna medföra en risk för barn om de leker med dem under en längre tid.

Leksakerna ska därför inte finnas i hemmet innan gifthalterna utretts noggrannare.

Redan tidigare varnades svenska konsumenter om att klämleksaken i fråga kan utgöra en potentiell kvävningsrisk för de allra minsta, och föräldrar ombads att inte ge squishies till under 3-åringar.

Diskussion om artikeln