Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Allsångsaktuella Molly Sandén tycker vi ska strunta i att försöka se ut som Kardashians och lära oss gilla oss själva

Från 2018
Molly Sandén med Stockholm i bakgrunden.
Bildtext Molly Sandén
Bild: SVT / Janne Danielsson

Det har blivit dags för säsongens näst sista Allsång på Skansen. En av gästartisterna i kvällens program är sångerskan Molly Sandén. Hon är en stor fantast av allsången men mindre förtjust i de skönhetsideal som härskar på sociala medier.

- Jag är faktiskt en jättestor allsångsfantast! Allsång på Skansen har funnits med under alla år för mig, ibland har jag suttit ner och tittat, ibland har programmet stått på i bakgrunden. Och att få stå på den här scenen själv är någonting alldeles speciellt.

Molly Sandén är för många bekant från Melodifestivalen, där hon tävlat tre gånger. Just nu är hon aktuell med singeln Större.

Tro inte på någonting du ser på Instagram!

Vid sidan av musiken har Sandén också gjort sig känd som en inspirerande förebild för unga som har svårt att förhålla sig till de ouppnåeliga skönhetsidealen som härskar på sociala medier.

Sandén både hyllades och väckte diskussion när hon för några år sedan på Instagram lade ut en bild där hon var naken och hennes mage veckade sig en aning.

Bilden togs i samband med musikvideon för låten Freak, som handlar just om kroppskomplex.

Att en välmående och sund ung kvinnas mage inte är platt när hon sitter ner borde väl inte kunna uppröra någon, men uppståndelsen kring Sandéns bild visade hur skeva attityder som frodas på nätet.

- Allt det du ser på sociala medier är fixat, ändrat, indraget, tillslätat. Tro inte på någonting du ser, till och med en bild av en vattenflaska är sannolikt arrangerad, suckar Sandén.

Programmet är inte längre tillgängligt
Allsång på Skansen 2018 - Molly Sandén - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Coolt att vara unik

Molly Sandén har tidigare under sin karriär fått stå ut med en hel del taskiga kommentarer för sitt utseende.

Sådana erfarenheter kunde ju lätt ta knäcken på en ung artist, men Sandén har stått på sig och vägrat ta åt sig av osakligheterna.

- Vi går mot ett ideal där alla ska se likadana ut. Det som är ens lite avvikande ska fort korrigeras. Jag tycker det är coolt att vi är olika! Den där bubblan där vi alla ska se ut som Kim Kardashian, den måste spricka snart.

Molly Sandén drar gärna till med några bestämda men peppande ord till den som ändå känner sig pressad av den filtrerade verkligheten på sociala medier och tappar självförtroendet.

- Äg att du ser ut som du gör! Äg din kropp! Och även om du inte känner dig supersjälvsäker, låtsas! Sträck på dig och slappna av, för jag lovar att du är fin som du är!

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00. På Arenan kan programmet enbart ses direkt.

Sändningen refereras på finska av Hanna Pakarinen. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

På andra språk

Diskussion om artikeln