Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Cyklister på trottoaren är ett stort problem i Helsingfors - men på många ställen är trafikreglerna oklara

Från 2018
Cyklist på trottoaren stoppas av två poliser.
Bildtext Polisen övervakade den lätta trafiken förra veckan och stannade en cyklist i Böle i Helsingfors.
Bild: Vesa Sundqvist / Yle

Helsingforspolisen tar emot många klagomål gällande cyklister som cyklar på trottoaren. Men Cykelförbundet påpekar att det finns många ställen i stan där man som cyklist inte vet hur man ska köra, och det naturiga alternativet bli då att cykla bland fotgängarna.

Den vanligaste trafikförseelsen bland cyklisterna i Helsingfors är att man cyklar på trottoaren. Det fick Helsingforspolisen erfara förra veckan då de övervakade cyklisterna i huvudstaden extra noggrant.

Personer som är över 12 år gamla får inte cykla på trottoaren, utan måste cykla på vägen med resten av trafiken om det inte finns en cykelväg.

Polkupyöräilijä odottaa liikennevalon vaihtumista.
Bildtext Om det inte finns en cykelväg måste man cykla på bilarnas körbana.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Resultatet av den intensifierade övervakningen förra veckan är anmärkningsvärt: polisen delade dagligen ut flera hundratals skriftliga varningar till cyklister som cyklat på trottoaren. Saldot för hela veckan blev 1344 anmärkningar och fyra böteslappar.

Polisen: "Det är ett stort problem"

Kommissarie Pasi Tuominen från Helsingfors polisinrättning berättar att polisen med sin intensifierade övervakning ville lyfta upp de regler som gäller för cyklister i trafiken.

Polisen får många klagomål om cyklister som cyklar på trottoaren.

Pasi Tuominen anser att det var en påfallande stor mängd anmärkningar som polisen delade ut till cyklister redan efter några få dagar av övervakning.

– På det sättet är det ett stort problem eftersom man inte kan lösa det bara genom att polisen ingriper. Man borde pränta in i gemene man att också cyklister måste följa trafikreglerna, säger Tuominen.

Under övervakningen fick polisen en del respons om att reglerna för cyklister är oklara. Dessutom var en del cyklister förargade över att cykelvägarna var dåligt utmärkta och att de förändras konstant vid byggarbetsplatser.

Dåliga anvisningar för cyklister

Cykelförbundets verksamhetsledare och fullmäktigeledamot i Helsingfors, Otso Kivekäs (De gröna), konstaterar att cyklister cyklar på trottoaren beklagligt ofta.

Enligt Kivekäs kan en del cyklister vara hänsynslösa, men i trafiken finns det också många ställen där cyklister får felaktiga anvisningar. Som exempel tar Kivekäs den bilden som polisen lade upp på Twitter under förra veckan. Bilden är tagen på Broholmen i Helsingfors.

– Först är det trottoar med cykelväg men efter övergångsstället tar den bara slut. Det finns inga anvisningar om vart man ska fortsätta. Man kommer inte på ett naturligt sätt över gatan så att man kan fortsätta längs med körbanan. Man får säkert inte fortsätta rakt fram i körfältets motsatta rikting. Det är helt förståeligt att många inte förstår att man inte får fortsätta rakt fram när omgivningen tyder på att det är meningen att man ska fortsätta framåt på trottoaren, analyserar Kivekäs.

Otso Kivekäs on Pyöräliiton puheenjohtaja.
Bildtext Otso Kivekäs är verksamhetsledare för Cykelförbundet.
Bild: Toni Määttä / Yle

Kivekäs menar att många människor inte vågar ge sig ut mitt i trafiken och vissa lever i tron om att man inte ens får köra bland bilarna.

För att minska på mängden cyklister som cyklar på trottoaren borde man upplysa cyklisterna om hur man ska cykla på körbanan. Till exempel Cykelförbundet ordnar ibland utbildningstillfällen om saken.

Artikeln baserar sig på Ovatko pyöräilijät täysin piittaamattomia? Poliisi jakoi tehovalvonnassa yli tuhat huomautusta jalkakäytävällä pyöräilystäskriven av Vesa Sundqvist.

Diskussion om artikeln