Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Journalister hörde rasande utskottsmedlemmar gräla om vårdreformen - tidtabellen fortfarande öppen

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 18:52.
Social- och hälsovårdsutskottets dörr i riksdagen
Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Social- och hälsovårdsutskottet kunde inte enas på torsdagen om tidtabellen för beredningen av social- och hälsovårdsreformen, utan mötet slutade i ett öppet gräl

Förvånade journalister som stod utanför utskottets dörr hörde upprörda röster då utskottet skulle besluta om den fortsatta tidtabellen för reformen.

Vilda västern

Utskottets viceordförande Hannakaisa Heikkinen (C) beskriver mötet som "vilda västern". Enligt henne var mötet mycket kaotiskt.

Hannakaisa Heikkinen i riksdagen
Bildtext Hannakaisa Heikkinen
Bild: Emmi Korhonen /Lehtikuva

Heikkinen berättar att regeringsgrupperna stod bakom ett förslag att arbetet i utskottet ska fortsätta till den 6 juli, men enligt henne tillät inte utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) en omröstning utan avslutade mötet.

Heikkinen tror att det nu vore bra att utreda om utskottet överhuvudtaget är funktionsdugligt.

Utskottets nästa möte är på måndag.

Återvändsgränd?

De grönas utskottsmedlem Outi Alanko-Kahiluoto beskyller speciellt regeringspartiet Centern för att vara osaklig. Enligt henne råkade utskottet in i en återvändsgränd eftersom oppositionen ställdes inför politisk påtryckning precis före omröstningen.

Alanko-Kahiluoto hänvisar till det förslag som Centern förde fram om att utskottet ska fortsätta att jobba till den 6 juli. Hon antar att det är statsministern som står bakom tidtabellsförslaget.

Outi Alanko-Kahiluoto
Bildtext Outi Alanko-Kahiluoto
Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Enligt Alanko-Kahiluoto fanns det redan en gemensam syn i utskottet på hur länge man ska jobba i sommar och när utskottsråden håller sin semester. Det är utskottsråden som formulerar utskottets betänkande om reformen. Alanko-Kahiluoto säger att Centern plötsligt ändade åsikt.

Krista Kiuru
Bildtext Krista Kiuru
Bild: Emmi Korhonen/ Lehtikuva

Utskottets ordförande Krista Kiuru säger att hon har handlat enligt god mötespraxis. Hon hoppas nu att riksdagens talmanskonferens tar ställning till vårdreformens tidtabell.

Talman Paula Risikko (Saml) säger till Yle att situationen inom utskottet ska diskuteras på måndagen. Risikko betonar att utskotten är självständiga men understryker att talmanskonferensen naturligtvis kommer att diskutera läget och utskottet ber om det.

Sipilä förnekar påtryckning

Statsminister Juha Sipilä förnekar att han har idkat påtryckning på utskottet, utan att han bara har uttalat en uppskattning om tidtabellen. Enligt det skjuts reformen upp till år 2021 om social- och hälsovårdsutskottets betänkande inte är klart före slutet av juli och om inte grundlagsutskottet har behandlat det inom augusti.

- Det är fakta, men riksdagen beslutar förstås själv om sina tidtabeller, sade Sipilä, som via sin medarbetare lät hälsa att han inte ytterligare vill kommentera frågan.

Källor: STT, Yle