Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Volontärindustrin kan ge pedofiler möjlighet att jobba på barnhem - korta volontärperioder är ofta till mer skada än nytta

Från 2018
Uppdaterad 23.06.2018 08:18.
Ett barn tittar ut genom en dörr.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA

I världens mer privilegierade länder är ofta viljan att volontärarbeta stor och detta utnyttjas. När volontärarbetet börjar kosta pengar ska man vara misstänksam.

Det kan verka ädelt att åka ut i världen och dra sitt strå till stacken för att skapa en lite bättre värld. Frivilligarbetet är förstås väldigt viktigt, men det är också viktigt att den görs på rätt sätt och att de som åker i väg verkligen gör nytta.

Om man ska betala mycket pengar för att jobba gratis ska nog varningsklockan ringa

― Sabina Bergholm, Kyrkans utlandshjälp

Något som har blivit allt vanligare för exempelvis de som är ute efter ett nyttigt mellanår är att resa i väg och jobba gratis på ett barnhem. Vad kan vara mer hyggligt än att se till att samhällets mest utsatta medlemmar, barnen, får en lite trevligare vardag.

- På barnhem finns barn som är övergivna, utsatta eller kanske blivit drabbade av våld och övergrepp. I Finland och Sverige skulle det vara helt otänkbart att låta den typen av barn bli omhändertagna av korttidsvolontärer utan nån sorts bakgrundskontroll, säger Britta Holmberg, vice generalsekreterare på World Childhood Foundation.

britta holmberg står framför en tegelvägg. Hon bär en vit kofta.
Bildtext Britta Holmberg är vice generalsekreterare på World Childhood Foundation.
Bild: Childhood

World Childhood Foundation är en organisation som instiftades av Sveriges drottning Silvia för snart 20 år sedan. Organisationen jobbar för barns rätt till en trygg uppväxt.

Det är klart att det är väldigt attraktivt för personer som vill utnyttja barn. Det finns sällan så bra kontroll och man får nära kontakt med utsatta barn

― Britta Holmberg, World Childhood Foundation

Vissa resebolag som erbjuder volontärarbete (mot betalning) på barnhem runt om i världen kan ha väldigt korta minimiperioder som volontären i fråga ska jobba. De behöver inte heller ställa krav på vilka kunskaper man besitter.

- En grundproblematik med barnhem är att barnen får problem med anknytning. De får inte vuxna som de har en nära relation till. Det behövs för att barn ska utvecklas till trygga medborgare, säger Holmberg.

Med kortvariga volontärer blir barnen i stället övergivna gång på gång.

Attraktivt för de som inte ska jobba med barn

I en radiodokumentär som gjordes för Sveriges Radio åkte en journalist iväg till Kambodja för att vara volontär på ett barnhem i två veckor. Det gjordes ingen bakgrundskontroll på honom och det tog inte länge före man hittade ett barnhem som kunde ta emot honom.

- Det är klart att det är väldigt attraktivt för personer som vill utnyttja barn. Det finns sällan så bra kontroll och man får nära kontakt med utsatta barn, säger Holmberg.

I den nämnda dokumentären får journalisten också ta med sig ett av barnen på en utflykt.

Barnhem för barnens eller pengarnas skull?

Britta Homberg berättar också att det är ganska mycket pengar involverade i barnhemsvolontarismen. Dels kan det kosta att få vara volontär, men barnhemmen kan också få besök av turistgrupper.

- Ibland kanske de har pengar eller gåvor med sig, eller så ordnar de välgörenhetsevenemang hemlandet. Det är oftast en väldigt stark känslomässig erfarenhet att se barn som far illa, säger Holmberg.

Om barnhemmen drar in pengar behöver de också fyllas med barn för att kunna finnas.

- I många länder ökar antalet barnhem trots att behovet av barnhem inte finns i samma grad. Vi ser också att man rekryterar barn från fattiga familjer, säger Holmberg.

Många barn som bor på barnhem skulle alltså inte behöva bo där, utan de är där på grund av fattigdom eller för att de inte kan gå i skola.

Om det är volontärerfarenheten man är ute efter så tycker jag faktiskt att man ska undvika barnhem

― Britta Holmberg

Missriktad välvilja

Enligt Britta Holmberg tänker kanske de volontärer som utnyttjas för etiskt ifrågasättbara verksamheter inte på att de utnyttjas.

Det är svårt att veta vart man borde rikta sin välvilja. Holmberg rekommenderar att man vänder sig till lokala organisationer som jobbar för skolverksamhet eller som stödjer familjerna.

- Om det är volontärerfarenheten man är ute efter så tycker jag faktiskt att man ska undvika barnhem. Det leder på lång sikt till skada för barnen, säger Holmberg.

Det är åtminstone tumregeln. Om man vill bryta mot den kräver det mycket eftertanke, menar Holmberg.

- Om de inte gör några bakgrundskontroller på dig, inte kräver någon kompetens eller lämnar dig ensam med barnen så gör de samma undantag med andra också, säger Holmberg.

Britta Holmberg tror att företagen som erbjuder korttidsvistelser för volontärer är medvetna om hur problematiskt det kan vara.

- Företagen hävdar att de har bakgrundskontroller och att barnen är där för att det inte finns några alternativ. De säger att det ändå är bättre att ha barn på barnhem än att de bor på gatan, säger Holmberg.

Volontärjobb i korta perioder kan vara mer skadligt än nyttigt

Sabina Bergholm har jobbat för Kyrkans utlandshjälp i Finland i tio år och har bland annat byggt upp deras internationella volontärarbete. Hon är i det stora hela positivt inställd till volontarismen.

- Jag är faktiskt imponerad av hur mycket finländarna vill göra nytta. Det vill jag inte dissa, men man behöver se upp, säger Bergholm.

sabina bergholm i ett gruppfoto tillsammans med barn och handledare på ett indiskt barnhem.
Bildtext Sabina Bergholm (längst t.v.) på barnhem i Indien. Hon har grundat en organisation som driver barnhem.
Bild: Sabina Bergholm

Enligt Bergholm hinner en volontär inte vara till speciellt mycket nytta under en kort period.

- Vissa uppgifter, som att putsa stränder eller städa upp efter en katastrof, kan man göra en kort tid, säger Bergholm.

Bergholm varnar för att volontärarbeta i korta perioder med verksamheter som på ett eller annat sätt görs med människor eller djur.

Ett exempel, förutom barnhem, som Bergholm lyfter fram är lärare som volontärjobbar i korta perioder. I stället för att en finsk lärare undervisar elever, bör hen istället dela med sig av den expertis hen har, och som kanske inte finns lokalt, till lokala lärare. Då stannar kunskapen i området.

- Annars tar man lokalbefolkningens arbete i några månader, medan en lokal lärare inte får lön, säger Bergholm.

Onödiga volontärarbeten

När det finns en stor välvilja bland mer privilegierade människor så kan det leda till att man skapar volontärjobb som egentligen inte behövs.

- Då byggs det upp fejkorganisationer som kan vara skadliga för samhället de verkar i. När sådant kommer fram kan viljan för att hjälpa landet över huvud taget försvinna.

- En liten organisation kan göra stor skada för ett helt land, säger Sabina Bergholm.

Sedan kan förstås volontären själv må dåligt av att inse att hen har blivit lurad.

Men om du verkligen vill ut i världen?

Sabina Bergholm på Kyrkans utlandshjälp rekommenderar en finländare att gå via etablerade finska organisationer om man vill ut och hjälpa människor eller miljö.

De lyder i de flesta fall under en myndighet och samarbetar oftast med utländska, trovärdiga organisationer.

Om man väljer att gå en annan väg bör man tala med människor som tidigare har varit volontärer via den tjänst man har hittat.

- På nätet kan man läsa massor av fina texter om människors erfarenheter, men de kan vara fasader, säger Bergholm.

Sabina Bergholm säger också att det är vettigt att en organisation kan kräva att man betalar en summa som täcker kost och logi.

- Om man ska betala mycket pengar för att jobba gratis ska nog varningsklockan ringa, säger Bergholm.

Ett positivt tecken är också att organisationen vill intervjua dig.

- Det tyder på att de har tänkt igenom hurdana människor de är i behov av, säger Bergholm.

Diskussion om artikeln