Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bostadslösa firar midsommar i Helsingfors skärgård: "Mest är jag här för jag vill bort från staden så jag kan vila ut och samla krafter"

Från 2018
Kari Flöjt
Bildtext Kari Flöjt hjälper med att ordna midsommarfirande för bostadslösa.
Bild: Yle/Johan Ekman

Innästlat i det grönblå skärgårdslandskapet, en kort båtresa från Kasberget i östra Helsingfors, ligger det natursköna Vårdö. De bostadslösas intresseförening VVA - som bland annat arrangerar evenemanget De bostadslösas natt - upprätthåller här ett sommarboende på mark de hyr av Helsingfors stad.

Kari Flöjt hör till de frivilliga krafter som håller stället i skick och hjälper till med att ordna midsommarfirandet i år.

- Jag renoverar lite, kör båt och hämtar hit kunder, säger Flöjt, som varit engagerad i VVA:s verksamhet i ett tjugotal år.

På boendet träffar jag människor som av olika orsaker råkat ut för bostadslöshet. Orsakerna till bostadslösheten kan handla om att flera livskriser följt efter varandra så att det blivit övermäktigt att organisera vardagen. Om ett parförhållande brister och arbetslöshet inträffar samtidigt kan det vara svårt att landa på fötterna, speciellt om de sociala nätverken är svaga eller om missbruk av rusmedel kommer med in i bilden.

- Nog har jag själv också råkat ut för bostadslöshet. Men jag har alltid hittat något mjukt att vila huvudet på, så jag har inte behövt sova i någon trappuppgång, säger Flöjt.

Utan hem och mat för dagen

En som inte har det lätt är Rossi, som i år är med och firar midsommar på Vårdö för första gången. Han har varit bostadslös i fem år.

- Mest är jag här för att jag vill bort från staden så jag kan vila ut och samla krafter, säger Rossi.

Rossis vardag är ofta extremt prövande.

- Det är tungt att vara utan bostad och utan mat. Att bo lite var det råkar sig. Sedan finns det nog ett boende, men inte kan jag vara där heller för mina nerver tål inte det stället, säger Rossi.

Människorna på VVA:s sommarboende berättar att sovsalar som finns tillgängliga i staden ofta präglas av hårt missbruk och att de inte är platser som passar sig för barn. Men att hitta en bostad är allt annat än lätt.

En som sökt bostad i Helsingfors i 2,5 år är Katja Sirviö. Nu ska hon bo och jobba på Vårdö över sommaren.

- Främst jobbar jag som kock. Jag ansvarar också för tvätten. Jag har varit här i sex veckor och ska stanna till slutet av september, berättar hon.

Sirviö säger att hon gärna skulle gå vidare och hitta ett annat jobb, men att en förutsättning för det är att först hitta ett eget hem.

Midsommar utan rusmedel

På stranden mittemot Vårdö ordnar Anonyma alkoholister sitt traditionella midsommarfirande. Där är Roiha, som han är känd som i AA sammanhang, i färd med att reparera utekökets golv så att deltagarna imorgon kan koka fisksoppa.

- Meningen med det här stället är att hjälpa dem som fortfarande lider av alkoholism. Det handlar om att lära sig att det är genom att ge som man får. Alltså att inte mera leva enligt att ta och sedan springa undan, säger Roiha.

Jag vill inte prata politik, men pengakranarna är ofta stängda när det kommer till den här typens aktiviteter

― Roiha

Midsommarfirandet här är fritt från rusmedel. Sommarens festligheter kan vara prövande tider för personer med alkoholproblem som vill hålla sig på det torra. Roiha berättar att också barnfamiljer deltar i festen.

- På midsommarafton har vi en tältbastu och så lagar vi mat. Där uppe kan man dansa och sjunga karaoke också, säger Roiha.

Platserna där det ordnas liknande evenemang är få och Roiha anser att de är viktiga för många människor.

- Jag vill inte prata politik, men pengakranarna är ofta stängda när det kommer till den här typens aktiviteter. Så det här är nog en väldigt viktig verksamhet. Vi gör saker själva och ber inget av något. För mig personligen har det varit väldigt viktigt och jag har utvecklats som människa. Jag behöver inte mera vara till besvär för någon, säger Roiha.

Diskussion om artikeln