Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stark tro på att Grekland är redo för marknaden, säger finansminister Orpo inför avgörande möte

Från 2018
Uppdaterad 21.06.2018 18:52.
petteri orpo
Bild: Rikhard Husu / Yle

Finansminister Petteri Orpo (Saml) tror att euroländerna lyckas nå enighet om att låta Grekland lämna det tredje nödlånepaketet.

- Jag förväntar mig att vi ska kunna nå målet i dag och att vi kan fatta beslut om att avsluta (close) det tredje nödlånepaketet för Greklands del. Det här skulle göra det möjligt för Grekland att återvända till den internationella kreditmarknaden.

Enligt Orpo finns det mycket som tyder på att eurogruppen ska kunna nå enighet i frågan vid sitt möte i dag.

- De skuldlättnader som görs för Greklands del kan accepteras av FInland och de ökar inte på Finlands ansvar.

I praktiken kommer man enligt Orpo att omstrukturera och se över tidsfristerna för de grekiska lånen. Däremot kommer man inte att skära i storleken på krediterna.

Syftet med det här är att göra det lättare för Grekland att hantera de befintliga skulderna, säger Orpo. Det här ska göra det möjligt för Grekland att resa sig ekonomiskt igen.

I praktiken innebär de föreslagna lättnaderna att Grekland kommer att betala tillbaka nödlånen i årtionden framöver.

Återbetalningen kommer ta tid men utsikterna är goda

Kan Finland acceptera att Grekland får tid till 2070-talet att återbetala nödlånen, som fallet är om förlängningen på 15 år som föreslås godkänns?

- Om det det handlar om 2060- eller 2070-talet spelar egentligen ingen roll. Alla förstår att det är så långt i framtiden att det är omöjligt att säga vad som händer då.

- Det avgörande är att vi inte har skurit i Greklands lån och att vi håller fast vid att lånen måste betalas tillbaka, även om de handlar om en avlägsen framtid.

Men innebär det inte en förlust i nuet om tidsfristerna förlängs?

- Det är klart att det gör det. Men det visste man redan för åtta år sedan då man beslöt sig för att hjälpa Grekland.

- Nu har vi kommit i mål i det hänseendet att vi fått Greklands ekonomi i skick. Ekonomin växer, sysselsättningen ökar, skatter samlas in. Så nog har vi också uppnått mycket.

Kan man lita på att den goda utvecklingen fortsätter i Grekland?

- Allt beror på Greklands politiska engagemang. Nu har det varit starkt då man drivit igenom programmet och de tuffa besluten.

- Men i sista hand handlar det om att hålla fast vid det man kommit överens och om det goda skick ekonomin är i. Då kommer landets också att få investeringar och krediter från den normala marknaden.

Sammanlagt har Grekland mottagit 273 miljarder euro i nödlån. Internationella valutfonden IMF:s andel av lånen är 32 miljarder medan euroländerna står för resten av lånen.

Petteri Orpo intervjuades av Daniel Olin och Petri Raivio från Yle.

Diskussion om artikeln