Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Upp till bevis för Brasilien – fel förutsättningar för Costa Rica att dela ut nästa stjärnsmäll

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt

Lita på att Brasilien har koll på Argentinas öde och är på sin vakt för att undvika en liknande fotbollskatastrof som grannen. Ett Costa Rica-lag som omgärdas av rykten om inre stridigheter är rätt motstånd för att få fart på det brasilianska VM-tåget.

Brasilien–Costa Rica, Grupp E.

S:t Petersburg, klockan 15.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Brasiliens läge: På sin vakt

Rivaliteten mellan Brasilien och Argentina är extra påtaglig under ett VM. Både brasilianer och argentinare går gärna på varandras matcher iklädda det egna landets tröjor – för att stöda grannarnas motståndare.

Den brasilianska truppen är givetvis väl medveten om Argentinas läge, och kommer att göra allt i sin makt för att undvika en liknande flopp. 1–1 mot Schweiz i premiären visade tydligt hur enormt svårt det blir för den största förhandsfavoriten att infria förväntningarna och vinna guld. Men turneringens gång hittills gör att det mot Costa Rica inte finns någon risk för underskattning, något det känns som om Italien ägnade sig åt mot costaricanerna för fyra år sen.

Costa Ricas läge: Det pyr under ytan

Turneringen startade med förlust i ödesmatchen mot Serbien, och nu krävs ett mirakel mot självaste Brasilien för att inte äventyret ska vara över innan det knappt hunnit starta.

Veckans uppladdning kunde hur som helst ha löpt smidigare. Bilder från måndagens träning visade ett bråk mellan spelarna Johan Venegas och Giancarlo Gonzalez, och envisa rykten gör gällande att truppen kommit på kant med tränaren Oscar Ramirez. Pressträffarna inför matchen har mest gått ut på att försöka övertyga medierna om att allt är som det ska.

Costa Ricas fotbollslandslag förbereder sig inför VM-matchen mot Brasilien.
Bildtext Costa Rica hoppas kunna överraska som för fyra år sedan.
Bild: EPA

Långt ifrån ideala förutsättningar inför mötet med ett lag som Costa Rica förlorat nio av tio matcher mot. Och mycket mer än tio procents vinstchans finns det ingen som ger utmanaren i dag heller.

Håll koll på: Megastjärnan mot toppmålvakten

Neymar, Brasilien

Skadad i senaste VM-turnering, skadad inför denna. Paniken med andra ord total i Brasilien när Neymar i tisdags avbröt träningen efter att ha fått en smäll, det ett par dagar efter en premiär där han fällts hela tio gånger av schweizare.

Nu lär ändå allt vara okej och allt brasilianskt fokus ligger på 26-åringen inför fortsättningen av en turnering där de enda två spelarna i världens som är större stjärnor än Neymar har blandat och gett: storsuccé för Ronaldo, totalflopp för Messi.

Keylor Navas, Costa Rica

Den Champions League-vinnande målvakten från Real Madrid är truppens största stjärna, men någon ledare i laget lär keepern inte vara. Tvärtom sägs han hålla sig på sin kant, distanserad från resten av spelarna.

Något som inte direkt förnekades av kaptenen Bryan Ruiz i veckan. ”Ni måste förstå att Keylor är på en annan nivå än resten av oss, men det betyder inte att han inte skulle vara en bra lagkompis”, kommenterade Ruiz.

Snackisen 1: Allt går in på Brasilien

Brasilien släppte in det första skottet mot lagets mål i den här turneringen. Senaste VM slutade med storförluster mot Tyskland i semifinal och Holland i bronsmatchen.

Det betyder att brassarna när det gäller motståndarskott har ett sällsynt uselt VM-saldo inför dagens match. Av de tretton senaste skotten på mål har Brasilien släppt in tio. Costa Rica då? Ett enda gjort mål på de 31 senaste avsluten i VM.

Snackisen 2: Supersviten i fara?

Brasilien har imponerande nog varit etta i sin grupp i det inledande gruppspelet i samtliga VM-turneringar sedan 1982. Nionde raka förstaplatsen kan nu vara i fara efter poängtappet mot Schweiz i starten.

Allt annat än en fullpoängare mot Costa Rica vore en supersmäll för landet som inte förlorat på de 13 senaste gruppmatcherna i VM.

Referentens tips:

Brasilien höjer sig ett snäpp och fixar ett tidigt midsommarfyrverkeri. 3–0 – och det efter några riktigt snygga mål.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln