Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Isländsk harmoni mot nigeriansk turbulens – tar Island ett stort kliv mot åttondelsfinal?

Från 2018
Uppdaterad 22.06.2018 18:03.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ska VM-historiens minsta nation avancera från gruppspelet? Efter oavgjort mot Argentina har Island slagläge mot ett hårt ifrågasatt Nigeria i kväll.

Island–Nigeria, grupp D

Volgograd Arena, klockan 18.
Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med referat på svenska av Chriso Vuojärvi.

Islands läge: Självförtroendet på topp

Först Cristiano Ronaldo, sedan Lionel Messi.

Världsfotbollens två största stjärnor har i två storturneringar i rad fått smaka på Islands tuffhet. Ronaldo klagade på islänningarnas spelstil efter att Portugal bara nått oavgjort i EM i Frankrike. Messi uttryckte sig i snarlika ordalag efter Argentinas 1–1-kryss.

För Island var resultatet ytterligare ett bevis på att man kan mäta sig mot världens bästa lag. Självförtroendet är följaktligen på topp, trots att man inte hade ett enda skott mot mål i andra halvleken. Men det är inget man grubblar över i den harmoniska isländska truppen.

Island jublar efter ett mål
Bildtext Islänningarna var de moraliska vinnarna i matchen mot Argentina.
Bild: AFP / Lehtikuva

I och med det oavgjorda resultatet mot en av mästarkandidaterna är Island till och med favorit mot Nigeria. I det isländska lägret har man betonat likt ett mantra att det endast gäller att blicka framåt och glömma skrällen mot Argentina.

Island har emellertid åkt på ett stort avbräck. Yttermittfältaren Johann Berg Gudmundsson åkte på en vadskada mot Argentina och lär inte vara aktuell för spel i kväll.

Nigerias läge: Paniskt

Nigeria inledde VM med en 0–2-förlust mot Kroatien. Framför allt offensiven lämnade en hel del att önska.

Förbundskaptenen Gernot Rohr förväntas göra en del förändringar i startelvan. Tysken risades rejält efter öppningsförlusten. Nigeriansk media har ifrågasatt både hans spelarval och taktik.

Många ansåg att Rohr inte fick det bästa ut ur spelare som Alex Iwobi och John Obi Mikel.

Nigeria tränar inför VM
Bildtext Nigeria måste lyfta nivån på sitt spel jämfört med öppningsmatchen mot Kroatien.
Bild: /All Over Press

Enligt uppgift utfrågades han av det nigerianska förbundet dagen efter matchen, vilket förbundsledningen dock har dementerat. Men ingen rök utan eld?

Leicesters forward Ahmed Musa lär spela från start, efter att ha varit inhoppare mot Kroatien.

Snackisen: Afrikansk blues

Detta har inte varit Afrikas VM tillsvidare. Marocko och Egypten är redan avsågat trots att lagen har en match kvar att spela.

Nigeria går samma öde till mötes om man torskar i kväll mot Island.

Håll koll på: De fasta situationerna

Nigeria har varit svagt på det som är Islands största styrka. På fasta situationer. Kroatiens båda mål föregicks av hörnor.

Situationerna visade att Nigeria har problem i fysiska luftdueller och med att vara fullt fokuserad i alla lägen. Island kan mycket väl avgöra matchen via fasta situationer om inte Nigeria skärper sig.

Referentens tips:

VM-turneringen har präglats av otaliga 1–0-matcher. Inte helt otänkbart att ytterligare ett 1–0-resultat produceras i Volgograd. Vem vinner då? Svar: Island.