Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två tidigare NHL-busar stämmer ligan: ”Tänker mycket på killarna som tagit sitt liv och om jag kommer att vara den nästa”

Från 2018
Uppdaterad 23.06.2018 16:39.
Daniel Carcillo slåss med Adam McQuaid.
Bildtext Daniel Carcillo tvekade inte för att kasta handskarna under sin NHL-karriär.
Bild: Chicago Tribune/TNS/LANDOV/All Over Press

Två pensionerade rivjärn, Daniel Carcillo och Nick Boynton, har stämt NHL för att inte varna dem tillräckligt om hjärnskakningsrelaterade skador. Det efter att duon öppet talat om sina psykiska problem som orsakats av upprepade huvudskador.

”Allt är inte okej”

Så lyder rubriken på Nick Boyntons öppna och ärliga utläggning om hjärnskador inom toppishockeyn, publicerad på sajten The Players’ Tribune. Där beskriver Boynton, tidigare NHL-knytnävshjälte, hur han på grund av hjärnskakningar och depression hamnat i en mörk spiral av alkohol- och drogmissbruk.

– Jag kände Steve Montador, Wade Belak, Derek Boogard och Rick Rypen, som tog sina egna liv. Ju mer jag tänker på dem, desto mer blir jag orolig för mig själv. Kommer jag att vara den nästa, skriver Boynton.

Nick Boynton i farten.
Bildtext Nick Boynton i farten för Boston Bruins. Totalt representerade Boynton sex olika lag under sin karriär.
Bild: All Over Press

– Jag är ingen ängel. Jag har gjort monumentalt idiotiska val i livet. Men det betyder inte att min berättelse borde åsidosättas eller att vi ska förbise hur NHL hanterar tacklingar mot huvudet och psykisk hälsa, skriver han.

Boynton noterades mest känt för 862 utvisningsminuter på 605 matcher i toppligan. I tre matcher noterades slagkämpen för över 100 utvisningsminuter var.

"Minns inte något"

Före Boyntons inlägg hade Daniel Carcillo öppet talat ut om sina problem efter den avslutade NHL-karriären. I en video på sajten beskriver Carcillo öppet hur han drabbats av sömnlöshet, sluddrigt tal, huvudvärk och minnesförluster efter livet som NHL-proffs.

– Det är skrämmande. Vad är poängen med att spela då du inte minns att du ens gjort det? Jag kan inte leva så här längre, berättar Carcillo.

Nu uppger Reuters att duon har stämt NHL för att inte varna spelarna tillräckligt om hjärnskakningsrelaterade skador. Enligt Carcillo och Boynton uppmanade ligan aktivt hjärnskadade spelare att återvända till isen så snabbt som möjligt.

– Jag gör det här å alla hjärnskadedrabbade NHL-spelares vägnar. Spelare nekas i dag den vård de behöver. Det är hög tid för NHL att äntligen erkänna den skada de orsakar om hjärnskador ignoreras, säger Carcillo i ett utlåtande.

Carcillo, kallad ”Car Bomb” under sin aktiva karriär till följd av sin fysiska spelstil, noterades själv för 1233 utvisningsminuter under sina år i NHL.

Carcillo vann Stanley Cup två gånger, 2013 och 2015 med Chicago Blackhawks. Efter mästerskapet 2015 avslutade han sin karriär.

Diskussion om artikeln