Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska marinen upprättar karga tältläger för över 100 000 migranter och asylsökande

Från 2018
Uppdaterad 23.06.2018 11:04.
President Trumps administration har fått hård kritik för att barn stängs interneras i fängelseliknande förhållanden utan sina föräldrar
Bildtext President Trumps administration har fått hård kritik för att barn stängs interneras i fängelseliknande förhållanden utan sina föräldrar
Bild: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Den amerikanska marinen planerar att bygga väldiga interneringsläger för tiotusentals migranter och asylsökande som anhålls vid gränsen mellan USA och Mexiko.

Tidskriften Time har fått tag på hemliga dokument som visar att flottan ska bygga en rad läger i Kalifornien, Florida, Alabama och Arizona.

Lägren är ett led i den amerikanska militärens planer på att hysa migranter på grund av nya, strängare invandringsregler vid gränsen.

Det är frågan om stora, tillfälliga och karga tältläger, enligt Time.

Det planerade interneringslägret i Alabama skulle ha rum för 25 000 människor, medan två läger i Kalifornien tillsammans skulle hysa nästan 100 000 människor.

Enligt Time visar dokumenten hur militären kommer att spela en allt större roll i interneringen av migranter efter den så kallade "noll-policyn för invandring" som president Donald Trump beslöt om i våras.

Vi har hyst flyktingar tidigare. Vi har tagit hand om folk som har flytt från sina hem på grund av jordskalv och orkaner

Jim Mattis, försvarsminister

Snabbt och kargt

Tältlägren upprättas bland annat på tre övergivna militära flygfält i Florida och Alabama och nära militärbaser i Arizona och Kalifornien.

Marinen säger att den kan bygga det första lägret för 5 000 människor inom två månader.

Efter det kan man varje månad bygga läger ytterligare för 10 000 migranter, som väntar på beslut om utvisning eller uppehållstillstånd.

Trump beordrade i onsdags försvarsministeriet Pentagon och ministeriet för Hemlandets säkerhet att utreda hur man kan snabbt kan internera tiotusentals människor eftersom de nuvarande flyktingcentralerna inte kan hysa alla som anhålls.

Pentagon har bland annat lovat att placera ut minst 20 000 migrantbarn, som kom ensamma till USA, på militärbaser runt omkring landet.

USA lämnar människorättsrådet samtidigt som det får kritik både hemma och utomlands får att det separerar barn från föräldrar som anklagas för olaglig invandring
Bildtext Trumps beslut att skilja åt barn från föräldrar som grips vid gränsen utlöste en proteststorm över hela USA
Bild: EPA-EFE/EUGENE GARCIA

Kaos efter nytt beslut

Trump omprövade tidigare i veckan sitt kontroversiella beslut att separera barn från föräldrar som har kommit olagligt in i landet.

Det har skapat kaos och osäkerhet bland gränsbevakningen, domare och andra myndigheter som handhar invandringsfrågor.

Försvarsminister Jim Mattis erbjöd därför militärens hjälp på presidentens begäran.

- Vi har hyst flyktingar tidigare. Vi har tagit hand om folk som har flytt från sina hem på grund av jordskalv och orkaner, så vi gör vad som är bäst för landet, säger Mattis.

President Barack Obamas administration anlitade också militären år 2014 då man snabbt var tvungen att hysa nästan 8 000 barn som på kort tid kom till USA utan sina föräldrar.

Diskussion om artikeln