Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilja Kovaltjuk återvänder till NHL – skriver på för tre år i "exalterat" Los Angeles Kings

Från 2018
Ilja Kovaltjuk.
Bildtext Tack och hej, S:t Petersburg. Ilja Kovaltjuk är klar för spel i NHL igen.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Efter fem år i S:t Petersburg och KHL är Ilja Kovaltjuk klar för comeback i NHL. Den 35-årige målsprutan har skrivit på ett treårskontrakt för Los Angeles Kings. Han ger oss allt vi behöver: mål och en vilja att vinna, säger Kings-klubbchefen Rob Blake.

– Vi är exalterade över att förstärka Kings organisation med Ilja Kovaltjuk.

Med de orden var transfersagan ”Kovaltjuks återkomst” klappad och klar. Den ryska målsprutans nya klubbadress: Los Angeles Kings.

Kovaltjuk har tillbringat de fem senaste säsongerna i hemlandet, närmare sagt SKA S:t Petersburg och KHL. Under KHL-sejouren vann Kovaltjuks SKA Gagarin cup två gånger, 2015 och 2017. Den senaste säsongen noterades Kovaltjuk för 31 mål och totalt 63 poäng i KHL.

Men nu är Kovaltjuk klar för comeback i NHL. Kovaltjuk lämnade den nordamerikanska toppligan och New Jersey Devils efter säsongen 2012-13 – fyra säsonger in i hans rekordstora och –långa kontrakt. Nu har landslagskaptenen skrivit på för Los Angeles Kings för de kommande tre säsongerna.

Tidigare ryktades Kovaltjuk förhandla med också Vegas, Boston, New York Rangers och San José.

Inga bekräftade detaljer ännu

Los Angeles-klubben själv meddelar att man kommer att ge ytterligare detaljer om kontraktet först den 1 juli, då klubbar officiellt får signa fria agenter. Men enligt sajten Capfriendly ligger Kovaltjuks årslön på 6,25 miljoner dollar per säsong.

Enligt nordamerikanska uppgifter ska Toronto Maple Leafs deal med Patrick Marleau – som skrev på ett exakt lika stort kontrakt i mogen ålder i fjol – fungerat som underlag.

Enligt Kings klubbchef Rob Blake hämtar Kovaltjuk allt det som klubben behövde.

– Han ger oss talang, målskytte och en vilja att vinna, säger Blake.

Det är ändå många som frågar sig om Kings inte tog en lite väl stor risk med Kovaltjuk.

– Trots att han har stått för 417 mål på 816 matcher i NHL så är det fem år han senast spelade i ligan. Framförallt skridskoåkningen är ett frågetecken i dagens snabba liga, skriver kanadensiska Sportsnet.

Diskussion om artikeln