Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det finländska stuglivet är av en mycket speciell natur: ”Varför åker man hit mitt i skogen för att bli uppäten av myggor”

Från 2018
Uppdaterad 24.06.2018 18:21.
Stuga vid strand i skärgården.

I Finland finns över en halv miljon sommarstugor och omkring 2,4 miljoner aktiva användare. Allemansrätten är en orsak till att finländarna är så ivriga på att häcka på sina stugor, tror forskaren Manu Rantanen vid Helsingfors universitet.

I medeltal tillbringar stugägare 79 dygn på sina sommarställen varje år. Kuopio, S:t Michel och Pargas är Finlands stugtätaste kommuner.

Att vara på sommarstugan är en viktig del av den finländska vardagen och kulturen, och stugkulturen i Finland är av en väldigt speciell natur. Det här menar Manu Rantanen som är forskare vid Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet.

– Förhållandet till naturen är viktigt för finländarna. Att det finns mycket sjö- och havsstränder möjliggör en utbredd stugkultur.

Rantanen tror att det framför allt är allemansrätten som spelar en central del i varför finländarna är så ivriga på stuglivet. På många andra platser finns det begränsningar för var du kan röra dig.

Insjö i Finland
Bild: Yuriy Brykaylo/Mostphotos

Bastu, bad och mat

Vandabon Pekka Natunen inledde stugsäsongen tillsammans med familjen redan före midsommar. Han tror att stuglivet fungerar som en bra balans till livet hemma i storstaden.

– Jag funderar alltid varför man åker hit mitt i skogen för att bli uppäten av myggor.

I år har familjen Natunen hyrt en stuga i Jockas i Södra Savolax.

– Dagsprogrammet på stugan består av att lata sig, bada bastu, simma och att äta.

Bastutillbehör på strand vid vattnet.

Allt fler vill hyra sin stuga

Enligt landets största förmedlare av hyresstugor ökar efterfrågan på stugor varje år. Om man inte använder stugan jättemycket är det dessutom för många billigare att hyra en stuga än att köpa en egen.

Majoriteten av hyresgästerna är fortfarande finländare även om andelen utländska stuggäster ökar.

Forskaren Manu Rantanen tror även han att det kommer bli allt vanligare att hyra fritidsbostäder speciellt eftersom delningsekonomi är en allmän trend bland unga.

I en kartläggning som Jord- och skogsbruksministeriet gjorde för ett år sedan svarade 82 procent av de unga att de tror att stuglivet kommer att vara populärt även i framtiden.

Artikeln är en översättning av texten Tutkija: Suomalainen mökkeily on erityislaatuista - “Sitä minäkin aina mietin, että miksi tänne metsän keskelle tullaan hyttysten syötäväksi”, skriven av Henrietta Nyberg/Yle Uutiset.