Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Titeln som VM:s största uppstickare på spel då vinnarna Japan och Senegal går för gruppseger

Från 2018
Uppdaterad 24.06.2018 16:56.
Programmet är inte längre tillgängligt

Någon som letar efter en vass utmanare att sympatisera med, ett lag med potential att bli hela VM:s största utropstecken? Kolla in kvällens match i Jekaterinburg, här finns två utmärkta kandidater.

Japan – Senegal, grupp H

Jekaterinburg, klockan 18.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Japans läge: Fötterna på jorden

Japan skrällde genom att slå Colombia i premiären, men uppgiften gjordes väldigt mycket enklare av att hela matchen startade med en colombiansk utvisning och en japansk straff som sattes i mål.

De japanska spelarna och tränarna har själva lyft fram det faktum att de fick spela så gått som hela matchen mot tio man, och betonat att det krävs en rejäl kvalitetshöjning om det ska bli full pott också mot Senegal.

Men självförtroendet är det inget fel, utgångsläget är tacksamt och Japan vet dessutom att laget vunnit två av tre matcher mot afrikanskt motstånd tidigare i VM-sammanhang.

Senegals läge: Stor optimism

Visst, rejäla polska försvarstavlor bäddade för Senegals 2–1-seger i öppningsmatchen, men det var överlag en övertygande insats som förstärker intrycket av att det här är turneringens bästa afrikanska lag.

Grunden består i ett sällsynt stabilt försvar, som bara släppt in fem mål på de nio senaste matcherna. Och när det handlar om offensiven finns ett stjärnnamn som Sadio Mané att luta sig mot.

Senegal känner att om laget lyckades slå Polen ska Japan falla av bara farten och tar gärna emot förhandsfavoritskapet. Tränaren Aliou Cissé har ägnat veckan åt att slå fast att han är säker på att ett lag från Afrika förr eller senare vinner VM-guld.

Håll koll på: Anfallarna

Yuya Osako, Japan

Shinji Kagawa, Keisuke Honda och Shinji Okazaki är kanske större namn för den breda publiken, men mot Colombia var det Osako som stal showen med sitt segermål och en stark insats i rollen som ensam spets.

Har en småmotig klubblagssäsong bakom sig, bara fyra mål när hans Köln åkte ur Bundesliga, men en spelare med stor potential som därför snappades upp av Werder Bremen och får fortsätta i den tyska högstaserien.

Yuya Osako i farten mot Colombia.
Bildtext Yuya Osako i farten mot Colombia.
Bild: Rungroj Yongrit / EPA-EFE / All Over Press

Mame Biram Diouf, Senegal

Startade mot Polen men stod inte för ett enda skott på mål. Men knappast ändrar senegaleserna på ett vinnande lag, och Stokespelaren lär öppna i dag också.

En forward som gjorde tre säsonger för Molde i Norge innan han flyttade vidare till England. Har gjort tio landslagsmål för Senegal och 23 Premier League-mål under fyra år med Stoke.

Snackisen: Vem blir VM:s nya stora uppstickare?

Det allra vanligaste stalltipset var att Polen och Colombia skulle göra upp om gruppsegern i H-gruppen, nu spelar i stället Senegal och Japan om förstaplatsen.

Förra turneringens största skrällgäng Costa Rica är redan borta och ofta nämnda svarta hästar som Peru och Egypten har likaså hunnit slås ut. Nu letar fotbollsvärlden efter en ny favoritoutsider och en vinnare i den här matchen ligger nära till hands.

Inget asiatiskt lag har någonsin inlett ett VM med två raka segrar, och det är 20 år sedan ett afrikanskt land lyckades med bedriften. I dag har bägge lagen vägen öppen mot att bli VM:s största uppstickarsaga.

Referentens tips:

Senegals försvar är imponerande, och Japan fick onekligen stor hjälp av den tidiga utvisningen senast. Det afrikanska laget känns helt enkelt starkare och vinner med 1–0.

Diskussion om artikeln