Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Måstematch för Colombia och Polen – Rodriguez och Lewandowski i huvudrollerna

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt

Favoriterna är illa ute i grupp H. Pressen på Polens och Colombias superstjärnor är följaktligen enorm. James Rodriguez har varit skadad men är redo att spela från start. De polska fansen sätter i sin tur sitt hopp på att Robert Lewandowski hittar ett målstim.

Polen–Colombia, grupp H

Kazan Arena, klockan 21.00
Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med referat på svenska av Chriso Vuojärvi.

Polens läge: Revanschsuget

Polen hade ett enormt stöd av sina fans i sin öppningsmatch mot Japan. Det var det enda positiva polackerna tog med sig från kampen.

På planen var laget, som pekats ut som en potentiell svart häst i VM, en besvikelse. På alla områden.

Anfallsstjärnan Robert Lewandowski kom ingen vart och mittbacken Thiago Cionek gjorde ett självmål.

Robert Lewandowski.
Bildtext Levererar Robert Lewandowski i kväll?.
Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Press

Förbundskaptenen Adam Nawalka medger att laget är fortfarande förbannat efter förlusten mot Senegal och att man kommer att använda den känslan som tändvätska i kväll.

Den hårdföre mittbacken Kamil Glik har återhämtat sig från sin axelskada och kan eventuellt medverka mot Colombia. Det skulle betyda att otursgubben Cionek förpassas till bänken.

Anfallsspelaren Dawid Kownacki såg pigg ut under sitt inhopp mot Senegal och lär vara nära en plats i startelvan.

Colombias läge: Ifrågasatt på hemmaplan

Det gick snett från start mot Japan. Carlos Sanchez blev utvisad i den tredje minuten och Japan gjorde mål på den efterföljande straffen.

Colombia lyckades kvittera men förivrade sig i sitt offensiva tänk i andra halvleken. Japan utnyttjade de ytor som uppstod och gjorde slutligen segermålet via en hörna.

Jose Pekerman har varit Colombias förbundskapten i sex år och han har aldrig varit lika ifrågasatt som nu. Hans taktiska val mot Japan sågats längs med fotknölarna.

Att argentinaren valde att göra offensiva byten i andra halvlek då laget spelade i numerärt underläge kostade eventuellt Colombia en poäng och nu har man kniven mot strupen.

Erfarna Cristian Zapata förväntas kliva in i backlinjen mot Polen.

Snackisen: Dödshoten mot Sanchez

Jimmy Durmaz utsattes för ett massivt hat efter Sveriges förlust mot Tyskland. Colombias Carlos Sanchez gick ett snarlikt öde till mötes efter nederlaget mot Japan.

Colombianska myndigheter har inlett undersökningar kring det dödshot som riktats mot Sanchez på sociala medier efter hans röda kort i öppningsmatchen.

Carlos Sanchez får rött kort.
Bildtext Carlos Sanchez åkte ut redan i den tredje matchminuten mot Japan.
Bild: Erik S. Lesser / EPA-EFE / All Over Press

Meddelandet innehöll en bild på Sanchez och Andres Escobar, som sköts ihjäl några dagar efter sin retur till Medellin efter VM i USA 1994. Escobar hade gjort ett självmål mot värdnationen, vilket ledde till att Colombia blev utslaget.

Carlos Sanchez fick rött kort för en avsiktlig hands i straffområdet.

Håll koll på: James comeback

James Rodriguez har inte uppfyllt alla de förväntningar man lade på honom efter VM i Brasilien, men han är fortfarande Colombias överlägset viktigaste kugge.

Rodriguez endera gjorde eller spelade fram till 48 procent av Colombias mål i VM-kvalet. Han lider fortfarande av sviterna av en sträckning i vadmuskeln, vilket begränsade hans speltid mot Japan till en halv timme.

Men han har tränat för full effekt sedan dess och torde spela från start mot Polen.

Referentens tips: Krampaktigt kryss

Under de senaste fyra VM-turneringarna har bara fyra av de 46 lag som inlett gruppspelet med en förlust avancerat till åttondelsfinal.

Både Polen och Colombia är i desperat behov av tre poäng, vilket är en bra grogrund för krampaktiga insatser. Oavgjort 1–1 låter inte alls osannolikt.

Diskussion om artikeln