Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gigantiska stödet efter rasistiska hoten: ”Jimmy Durmaz vet att alla vi och större delen av svenska folket är bakom honom”

Från 2018
Uppdaterad 24.06.2018 14:27.
Jimmy Durmaz.
Bild: imago/Alex Nicodim/All Over Press

Jimmy Durmaz fick agera antihjälte för det svenska fotbollslandslaget då han orsakade frisparken som till slut avgjorde mötet mot Tyskland på lördagskvällen. Efter matchen fick spelaren ta emot hot på sociala medier – men också stöd.

Det blev snabbt klart vem det svenska folket valt som syndabock för nederlaget mot Tyskland. Efter att tyskarna vänt ett 0–1-underläge till 2–1 i sista möjliga stund var det Jimmy Durmaz som fick ta emot folkets hat.

Enligt bland andra SVT fylldes Durmaz sociala medier snabbt med flera tusen hatiska och rasistiska kommentarer.

– Det är för jävligt. Det gör mig väldigt, väldigt irriterad och att folk inte har mer respekt än så är bara pinsamt. Hade man fått tag på dem så hade man väl sagt ett och annat, säger lagkamraten Emil Forsberg till SVT och får flankstöd av Pontus Jansson:

– Jimmy är en del av laget och är en del av att vi är här i dag. Han har stått för fantastiska insatser i kvalet. Jimmy är en fantastiskt fin människa och en fantastisk fin kille. Jimmy vet att alla vi är bakom honom och större delen av svenska folket är bakom honom. Det är inte hans fel att vi förlorar i dag.

"Bryr mig inte om det"

Durmaz själv tar hoten med lugn. Det är verkligen inte första gången som den svenskfödde spelaren, med assyriska föräldrar, fått stå ut med rasistiska glåpord efter en match.

– Jag bryr mig inte om det. Jag står här med huvudet högt. Om det är någon som har något emot det så får de komma och säga det, säger han till SVT Sport.

Också presskåren ställde sig snabbt bakom landslagsrivjärnet.

– Först såg jag en förlust – sedan såg jag hur rasismen grep tag i den, vred sönder den, förvandlade den till ett vapen. Det är allvar nu. Det spelar ingen roll om vi vinner några VM-matcher ifall vi samtidigt förlorar själva fotbollen, skriver Sportbladets Erik Niva.

– Kärleken och stödet som fullkomligt väller in i takt med att allt fler börjar inse vad det är som sker bör både nämnas och hyllas här. Men ska det verkligen behövas? Hur är det möjligt att vi alltid hamnar här, där hatet inte vet några gränser men ändå ser färger, frågar sig Expressens Therese Strömberg.

Det svenska fotbollsförbundet meddelade på söndagen att man polisanmäler hoten.