Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledarna i krismöte om migration – pressad Merkel försöker lösa upp migrationsknuten

Från 2018
Uppdaterad 24.06.2018 18:30.
Allvarlig Angela Merkel på väg in på söndagens krismöte
Bildtext Allvarlig Angela Merkel på väg in på söndagens krismöte
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Det i många hänseenden en speciell situation när 16 EU-ledare på söndag eftermiddag samlas till ett extra minitoppmöte om migration.

Tanken var EU-länderna skulle enas om en gemensam position i asylfrågan under det ordinarie EU-toppmötet på torsdag och fredag inkommande vecka.

Men klyftorna mellan EU-länderna har det senaste veckorna bara fördjupats. På söndag eftermiddag försöker därför 16 EU-ledare lösa upp de hårdaste knutarna i den pågående krisen.

- Vi kommer inte att kunna enas om en migrationsuppgörelse på toppmötet på torsdag, säger den tyska förbundskanslern Angela Merkel i kort kommentar inför dagens minitoppmöte.

Istället för en gemensam EU-position efterlyser nu Angela Merkel att vissa berörda länder skulle komma överens sinsemellan.

- Jag efterlyser bilaterala och trilaterala lösningar.

Merkel försöker avvärja nyval

Men det lättare sagt än gjort. Det vet inte minst Merkel som är hårt pressade på hemmaplan och kämpar för sin politiska framtid.

Hennes inrikesminister Horst Seehofer från det långvariga koalitionspartiet CSU har gett Merkel tid till den 1 juli att hitta en europeisk lösning, annars fattar han beslut om att Tyskland börjar direktavvisa flyktingar vid den tyska gränsen, om de redan registrerats i ett annat EU-land.

Merkel befarar att det kan leda till negativa dominoeffekter för andra länder och hoppas kunna nå en lösning för avvärja den akuta krisen.

Frankrikes president Macron och Italiens premiärminister Conte skakar hand inför det inofficiella toppmötet i Bryssel söndagen 24.6.2018,
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron (t.v.) och Italiens premiärminister Giuseppe Conte.
Bild: @ eu

Italien skärper tonen

Men det tyska förslaget som läckt ut har fått Italiens nya främlingsfientliga regering att skärpa tonen.

Italien säger sig inte vara beredd att ta emot fler asylsökande för att rädda Merkels politiska framtid.

Också Frankrikes president Emmanuel Macron har fått sin beskärda del av den italienska vreden. Macron menar att migrationstrycket på Italien inte är lika stort som det var ifjol.

Medan Italiens vice premiärminister Luigu Di Maio säger att trycket fortfarande är stort eftersom Frankrike vägrar släppa in asylsökande från Italien.

Den italienska Femstjärnerörelsens ledare svarade på Macrons uttalande i sociala medier med att säga att Frankrike håller på att bli Italiens huvudfiende i migrationsfrågor.

Visegrad-länder deltar inte

Italien, vars nya regering intagit en stramare linje i flyktingpolitiken, kräver tillsammans med Grekland hjälp av andra EU-länder med att hantera flyktingströmmarna.

I många fall är just Italien det land där flyktingarna registreras.
Men många länder framför allt de så kallade Visegrad länderna, Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien, vägrar ta emot asylsökande.

Dessa länder bojkottar dagens minitoppmöte.

Den franska presidenten Macron vill se ekonomiska sanktioner mot de EU-länder som inte tar emot asylsökande.

Enligt Macron går det inte för sig att vissa länder drar nytta av EU:s solidaritet, men bara ser till sin egen nytta när det gäller migrationsfrågor.

bild på juha sipilä och jean-claude juncker som skakar hand inför det inofficiella toppmötet i Brussels söndagen 24.6.2018.
Bildtext Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker (t.h.) hade sammankallat mötet. T.h. statsminister Juha Sipilä
Bild: © EU

Lyckas Merkel gjuta olja på vågorna?

Det är med andra ord väldigt rörigt när EU-länderna nu försöker hitta någon form av lösning på den akuta krisen.

Huvudrollen på mötet spelar ändå förbundskansler Merkel.

Statsminister Juha Sipilä förde på lördagen diskussioner med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Sipilä som deltar på söndagens möte säger att det i Tyskland finns en stark vilja att diskutera frågan om vilka möjligheter flyktingar som registrerat sig i ett visst EU-land ska ha till att röra sig vidare till andra EU länder.

Går det att finna en europeisk lösning på frågan, eller borde man gå in för bilaterala arrangemang för att lösa frågan?

- Det är möjligt att den snabbaste vägen kan vara att börja med bilaterala arrangemang och att försöka uppnå en gemensam europeisk lösning den vägen.