Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk manifestation efter rasismhatet mot Durmaz: ”Oacceptabelt att bli kallad blattejävel och självmordsbombare”

Från 2018
Jimmy Durmaz tränar.
Bildtext Hoten mot Jimmy Durmaz har polisanmälts.
Bild: AFP / Lehtikuva

Fuck rasism, utbrast det svenska herrlandslaget i fotboll efter Jimmy Durmaz känslosamma uttalande inför dagens träning. Jag är svensk, sade Durmaz som fick motta rasistiska påhopp och hot efter Sveriges match mot Tyskland.

Den svenska träningen inleddes på ett annorlunda sätt i Gelendzjik på söndagen.

Efter lördagens förlust mot Tyskland fick Jimmy Durmaz, som orsakade frisparken som Toni Kroos slog in segermålet på, utstå rasistiska hot på sociala medier.

– Det är för jävligt. Det gör mig väldigt, väldigt irriterad och att folk inte har mer respekt än så är bara pinsamt, sade lagkamraten Emil Forsberg efter matchen.

I dag steg Durmaz själv fram. Med hela det svenska laget stående bakom sig gav han ett uttalande inför den samlade presskåren.

– Jag är fotbollsspelare på högsta nivå. Att bli kritiserad är något vi lever med, det ingår i vårt jobb och det tar vi alla dagar i veckan, inledde Durmaz.

– Men att bli kallad blattejävel och självmordsbombare, få hot mot min familj, mina barn, få mordhot... Det är helt oacceptabelt. Jag är svensk och med stolthet bär jag vår tröja och vår flagga.

”Fuck rasism!”

Durmaz tackade också för allt stöd han fått och vände sig avslutningsvis om mot lagkamraterna och frågade: ”Vi är enade, vi är Sverige, eller hur?”.

– Fuck rasism, svarade laget.

Initiativet till manifestationen kom från spelarna och ledarna i landslaget och Durmaz hade skrivit sitt brandtal själv. Se talet i klippet ovan eller på SVT:s webbplats.

Berg: Inte överraskad

Anfallaren Marcus Berg konstaterade efter träningspasset till Sportbladet att de rasistiska påhoppen inte var särskilt förvånande.

– Man är inte överraskad. I Sverige är det rätt extremt om man jämför med andra länder jag har bott i. Vi hoppas att vi kan påverka och det kändes helt rätt att göra så här.

Det svenska fotbollsförbundet har polisanmält hoten.

Diskussion om artikeln