Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Känner sig utnyttjad av politiker – nu uppges Salah överväga att lägga av i landslaget

Från 2018
Mohamed Salah.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Mohamed Salah avrundar sitt VM i dag då hans Egypten ställs mot Saudiarabien i en betydelselös gruppspelsmatch, men kommer dusten att bli stjärnans sista i landslaget? Enligt källor till CNN och ESPN har Salah fått nog av den politiska uppmärksamheten han väckt i Tjetjenien.

Före VM ens körde igång dök de första bilderna upp. Salah, vars Egypten valt att hålla bas i Tjetjenien under fotbolls-VM i Ryssland, uppvaktades av den tjetjenska presidenten Ramzan Kadyrov – och kritiken var stenhård.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt att en fotbollsspelare låter sig utnyttjas av en lokal diktator i Rysslands mest repressiva republik. Tjetjenien är en del av Ryssland där människor blir bortförda och torterade. Och det finns mycket starka bevis för att detta görs av säkerhetsstyrkor med kopplingar till myndigheterna, konstaterade svenska människorättsexperten Joanna Kurosz för SVT då.

På lördagen valde Kadyrov att ge Salah ett hedersmedborgarskap i den ryska delrepubliken. Också då var kameror på plats för att föreviga ceremonin. Relaterat eller inte så tweetade Salahs agent Ramy Abbas Issa samma dag att han ”kokar”.

Förbundet: Struntprat

Nu, enligt källor till både CNN och ESPN, känner sig Salah utnyttjad och överväger till och med att lägga av i landslaget. Enligt CNN motsätter sig Salah att användas som en spelpjäs i politiska spel, medan en källa till ESPN säger att Salah var obekväm med kritiken som uppstod redan efter den första uppvaktningen.

Enligt BBC tvärnekar det egyptiska fotbollsförbundet att Salah skulle vara missnöjd. Struntprat, säger förbundet i ett pressmeddelande.

– Uppgifterna stämmer inte alls. Mo är ännu med oss och njuter av VM-lägret. Han äter och skrattar med sina lagkamrater. Han tränar väl och det betyder att det inte finns problem, säger förbundet.

Enligt BBC är det ändå inte första gången som Salah skulle vara missnöjd på förbundet. I april använde en egyptisk teleoperatör, också landslagssponsor, Salahs ansikte i en reklamkampanj, trots att Liverpool-stjärnan tecknat ett personligt sponsoravtal med en konkurrerande teleoperatör.

– Ursäkta, men det här är bullshit, skrev Salah då på arabiska enligt BBC.

Salah tvingades stå över Egyptens första match i fotbolls-VM på grund av axelskadan som han drog på sig i Champions League-finalen. I ödesmatchen mot Ryssland noterades han för ett mål då Egypten föll med 1–3.

Egypten möter Saudiarabien med start klockan 17. Matchen sänds direkt på Yle Arenan med svenskt referat av Chriso Vuojärvi.

Diskussion om artikeln