Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

OSSE: Alla kandidater och partier tävlade inte på samma villkor i Turkiet

Från 2018
Istanbul
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Recep Tayyip Erdoğan, som har dominerat turkiskt politik under de senaste 15 åren, förbereder sig nu på att ytterligare utvidga sin makt.

Erdoğan har inte bara säkrat sitt presidentmandat till åtminstone år 2023 - han har dessutom förstärkt det.

Valresultatet innebär att Erdoğan får i stort sett obegränsade maktbefogenheter. Han blir nu den första presidenten som kan styra i enlighet med den nya författning som ger presidenten utökad makt.

Den nya författningen har fått skarp kritik eftersom den hotar både demokratin och ett oberoende rättsväsende.

Oppositionen fick inte föra sin valkampanj på samma villkor

― OSSE

Oppositionspartier gavs ingen chans att föra en jämbördig kampanj på lika villkor inför valet, och den sittande presidenten och det styrande partiet åtnjöt orimliga fördelar - inte minst tillgång till medier, anser Organisationen för säkerhet och samarbetet i Europa (OSSE).

OSSE anser att begränsningar i de grundläggande rättigheterna har påverkat president- och parlamentsvalet i Turkiet.

- Jag hoppas att Turkiet lättar på den här sortens restriktioner så fort som möjligt, sade Ignacio Sanchez Amor, ledare för OSSE:s valobservatörer i Turkiet, i dag.

OSSE-observatörerna prisar ändå det höga valdeltagandet och påpekar att de turkiska medborgarna har visat att de förbinder sig till demokrati.

Valdeltagandet rapporteras ha uppgått till 87 procent.

- Turkiet har gett hela världen en lektion i demokrati, sade Erdoğan själv strax efter valet, med hänvisning till det höga valdeltagandet.

Turkiska tidningar 25.6.2018, dagen efter valet
Bild: AFP / Lehtikuva

Oppositionen godkände valresultatet -men oroar sig för enmannavälde

Det sekulära Republikanska folkpartiet (CHP) som grundades av landsfadern Kemal Atatürk har accepterat valresultatet, och partiledaren - och Erdoğans främsta utmanare - Muharrem İnce har erkänt sig besegrad.

CHP hävdade i går att det förekommit fusk under valkvällen - men Ince säger nu att de siffror hans partis observatörer har kommit till motsvarar valmyndigheternas.

İnce vädjar till president Erdoğan om att han ska bli en president för hela landet - och inte enbart för sina anhängare. Erdoğan ombeds också sluta med polariserande och aggressiv retorik.

İnce påpekar ändå att han befarar att Turkiet gått in på en farlig väg som innebär enmannavälde.

Enligt de turkiska valmyndigheterna kommer de slutliga resultaten att offentliggöras om ungefär tio dagar.

Ryssland först ute med gratulationer

Rysslands och Ungerns ledare hör till dem som gratulerar Erdoğan till valsegern.

Rysslands president Vladimir Putin har skickat ett mycket positivt gratulationstelegram till Erdoğan, och han konstaterar att resultatet ligger i både det turkiska och ryska folkets intresse.

- Resultatet pekade på den turkiska ledarens stora politiska auktoritet och ett massivt stöd. Han har också lyckats stärka Turkiets position på den internationella arenan, sade Putin.

Turkiet inte ska undervisa andra länder i demokrati då dess egna oppositionsledare sitter i fängelse.

― Sveriges utrikesminister Margot Wallström

Också Kosovo hörde till de första gratulanterna. Turkiet har hört till de länder som har stött Kosovos självständighetsdeklaration 2008.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn sade i dag då han anlände till ett EU-möte att "Herr Erdoğan nu är en allsmäktig man - inte bara de facto utan också formellt".

Asselborn sade vidare att Erdoğan "har allt i sina händer - inklusive makten att göra slut på undantagstillståndet, frige fängslade och komma in på en ny rätt väg i Europa".

Sveriges utrikesminister Margot Wallström sade för sin del att läget i Turkiet har varit bekymmersamt i många år men att Erdoğan nu bör ges en chans att stärka demokratin i Turkiet.

Wallström sade också att Turkiet inte ska undervisa andra länder i demokrati då dess egna oppositionsledare sitter i fängelse.

Hon påtalade vidare de stora utmaningar som Turkiet står inför visavi sin ekonomi och landets stora kurdiska minoritet.

Diskussion om artikeln