Jorden runt på 300 dagar - Tapio kastar loss för ensamsegling med 50 år gammal teknik
I år är det femtio år sedan den första solosegling runt jorden, utan mellanetapper, genomfördes. Den första juli kastar Tapio Lehtinen loss för att försöka upprepa bragden. Största utmaningen? Tristess.
Tapio Lehtinen är en erfaren seglare som redan tidigare har deltagit i en världsomsegling i början av 1980-talet. Men då skedde resan i fyra etapper och båten hade en besättning på 10 personer.
Nu ska han göra resan ensam och i ett sträck. Och båten är långt ifrån en modern farkost.
Seglatsen är nämligen en retrotävling till minne av den första soloseglatsen runt jorden utan att ta i hamn, som genomfördes av Sir Robin Knox-Johnston med båten Suhaili för 50 år sedan.
Det innebär att all utrustning som används under färden ska vara sådan som Knox-Johnston hade tillgång till på slutet av 1960-talet.
- Jag njuter av att segla och för mig så är seglingen som renast när båten är enkel, säger Lehtinen.
- Det står uttryckligen i reglerna "Om det inte fanns ombord på Suhaili är det inte tillåtet".
Det betyder att all navigering kommer att ske med hjälp av kompass och sextant. Också båten är i klassisk stil.
- Undantaget är säkerhetsutrustningen, jag kommer att ha med
mig en satellittelefon, men det är det enda moderna.
Lehtinens båt Asteria är byggd år 1965 och är därmed den äldsta i tävlingen, även om den har restaurerats grundligt.
Sammanlagt kommer 18 seglare att delta i tävlingen.
Under tävlingen har deltagarna regelbunden kontakt med tävlingsledningen via radio, men i övrigt är man helt isolerad från omvärlden.
Eftersom det är frågan om en nonstop seglats måste all proviant bäras med ombord redan från början och inga påfyllningar är tillåtna.
Tråkiga dagar också att vänta
Under den cirka tio månader långa seglatsen räknar Lehtinen med mycket varierande förhållanden.
På sträckan mellan Nya Zeeland och Cap Horn räknar han med god vind. Däremot kan det bli långa perioder av stiltje när ekvatorn ska korsas.
- När man tittar på videor från världsomseglingar kan de se ut som om man befinner sig i en tvättmaskin hela tiden, men det kommer nog att finnas dagar då det blir ganska långtråkigt. Speciellt om man hör över radion att de andra tävlande har god vind i seglen, säger Lehtinen.
För att få tiden att gå har han tagit med sig underhållning i olika format, men även där sätter tävlingsreglerna begränsningar. Inga moderna underhållningsredskap är tillåtna.
- Enligt reglerna får vi lyssna på musik bara från kassettband. Som tur är har en god vän till mig fixat kassetter med alla Sibelius symfonier, plus att jag har med mig Erik Tawaststjernas biografi över Sibelius som jag ska läsa, säger Lehtinen.
Sist och slutligen så är det för Tapio Lehtinens del ändå frågan om en kappsegling och han hoppas på att nå en bra placering.
- Jag har en bra båt så jag tror jag har goda chanser. Jag ska göra mitt bästa.