Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu avgörs gruppettan: Fortsätter värdarnas makalösa färd eller nollar Uruguay ännu en motståndare?

Från 2018
Uppdaterad 25.06.2018 16:51.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ryssland har tagit hemma-VM i fotboll med storm och gör upp om segern i grupp A med Uruguay, som vunnit alla sina matcher i år. Den första gruppvinnaren vaskas fram med start klockan 17.00.

Uruguay – Ryssland, grupp A

Samara Arena, klockan 17.00
Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Janne Isaksson.

Uruguays utgångsläge: Imponerande, men ändå inte

– Det är ingen skillnad hur du uppnår dina resultat, bara segrar har någon betydelse i VM. Du kan spela spektakulär fotboll och hålla i bollen i 90 minuter och ändå förlora med 0–1. Avancemanget är ett bevis på att vår plan fungerat.

Målvakten Fernando Muslera sammanfattade Uruguays turnering hittills i Fifas intervju inför match nummer tre, där endast seger duger ifall Ryssland ska knuffas ner från förstaplatsen i gruppen.

Uruguay har inte spelat överhövan övertygande, men samlat fulla sex poäng. Efter 1–0 mot först Egypten och sedan Saudiarabien på rysk mark har Uruguay nu vunnit alla sina fem matcher laget spelat 2018.

Inget lag gick igenom gruppspelet utan insläppta mål i VM 2014. Fyra år tidigare var de två: Portugal – och Óscar Tabárez Uruguay.

Rysslands utgångsläge: Fullständigt overkligt

Ryssland gick in i hemmaturneringen utskrattade och uträknade. ”Alla tiders sämsta värdnation”, hette det. Nu har detta Ryssland presterat bättre än något annat hemmalag under de två första omgångarna och redan tangerat till exempel världsmästarna Spaniens totala målsaldo från VM 2010.

Först föll Saudiarabien med 5–0 i VM-premiären, ett resultat mot ett undermåligt motstånd som ännu skeptikerna kunde vifta bort. Men 3–1 över Egypten visade att Ryssland menar allvar.

Den förträffliga målproduktionen framåt har fått alla rubriker, men också försvaret har varit tätt – Mohamed Salahs straff för Egypten är det enda skottet mot mål Ryssland släppt till.

Nu har Ryssland redan säkrat sitt första avancemang ur gruppspelet på 32 år (då som Sovjet). Med seger skulle Ryssland bli fjärde värdland att vinna alla tre gruppspelsmatcher. De som lyckats med det tidigare har avslutat turneringen på prispallen.

Håll koll på:

Uruguay: Edinson Cavani
Han har fått stå i skuggan för superstjärnor som Zlatan Ibrahimović, Neymar och Luis Suárez, men frågan är om inte Edinson Cavani i detta nu är Uruguays bästa (anfalls)spelare.

Edinson Cavani med bollen.
Bildtext Edinson Cavani.
Bild: imago/Xinhua/All Over Press

PSG:s alla tiders skyttekung har spelat fram strikerkompisen Suarez till otaliga chanser och själv bland annat träffat stolpen, men målkontot visar tillsvidare noll.

Cavani vill också ändra på en märklig statistik: Uruguay har förlorat båda matcherna Cavani nätat i på VM-scenen.

Ryssland: Aleksandr Golovin
Denis Tjerysjev hänger med namn som Harry Kane, Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku och Diego Costa i skytteligatoppen, men den stora offensiva motorn har varit Aleksandr Golovin.

Skapade sammanlagt fem målchanser mot Saudiarabien – senast en ryss mäktat med samma under en VM-match var 1970. Två av framspelningarna ledde till mål och han krönte kvällen med en frisparksfullträff.

Nu ryktas den 22-åriga CSKA Moskva-kreatören och Rysslands i detta nu största framtidsnamn vara nära en flytt till en europeisk storklubb. Ytterligare en chans att trissa upp priset kommer i kväll.

Utropstecknet: Hemmafördelen

Inget ska verkligen tas bort från Rysslands fenomenala takter på planen, men givet är också att positionen som hemmanation ger vissa fördelar.

Dels grupplottningen där Rysslans fanns i den första lottningskorgen, dels matchprogrammet som gav en extra vilodag mot Egypten och nu även Uruguay. Och dels spelorterna i massiva Ryssland.

Ryssland hör till lagen som flugit omkring minst med premiär i Moskva, andra matchen i S:t Petersburg och nu Samara. Totalt landar Rysslands flygkilometrar på drygt 2000 mot närmare 5000 för Uruguay. Laget som rest överlägset mest? Givetvis den på förhand sett största gruppkonkurrenten Egypten med över 8500 kilometer.

Kanske att man i Ryssland inte riktigt trodde på gruppseger. Vinnaren spelar nämligen sin åttondelsfinal på Svarta havets kust i Sotji, medan tvåan får stanna i Moskva.

Referentens tips: 1–0 till Uruguay

Hit men inte längre. Ryssland stångar sig blodiga (kanske bokstavligen med kolossen Artiom Dziuba högst upp) mot Uruguays stenhårda försvarslinje, där i och för sig den utmärkta mittbacken José Maria Giménez saknas på grund av skada.

Edinson Cavani blir enda målskytt, Uruguay vinner också sin tredje match med 1–0 och tar hem gruppsegern.

Och så hemskt missnöjda är inte heller Ryssland som får ta sig antingen Spanien, Portugal eller Iran i åttondelsfinal i huvudstaden.

Diskussion om artikeln