Pressens Opinionsnämnd: Svenska tidningar gick för långt i #metoo-rapporteringen
I Sverige prickas flera tidningar för att ha brutit mot god publicistisk sed i samband med #metoo-kampanjen förra hösten.
Pressens Opinionsnämnd PON har prövat elva publicerade texter, och i tio fall har tidningarna brutit mot god publicistisk sed. I ett fall anses fallet vara grovt.
Publiceringarna gäller fyra personer.
Bland de tidningar som prickas finns kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen, Hänt i Veckan, samt Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.
Tidningen Arbetaren får den allra hårdaste kritiken av Pressens Opionionsnämnd PON.
I de artiklar som nu anmälts har personer namngivits i samband med #metoo.
Tv-kändisen Martin Timell i hetluften
Aftonbladet som hör till de prickade tidningarna skrev, som en i raden, om den kände programledaren Martin Timell och om de anonyma sexanklagelser som hade riktats mot honom.
Timell anmälde själv artikeln till Allmänhetens Pressombudsman PO. Timell sade sig ha blivit hudflängd i många tidningar för saker han varken gjort eller blivit dömd för.
Aftonbladet försvarade sig med att säga att Timell genom sina många tv-uppdrag är en offentlig person - en tolkning som PO dock inte höll med om.
Det är en anklagelse som är synnerligen misskrediterande
PO påpekar att tidningen skrev - med namns nämnande - att Martin Timell är polisanmäld för våldtäkt. Det är en anklagelse som är synnerligen misskrediterande, säger PO - även om en förundersökning om Timell faktiskt inleddes senare.
Expressen prickas för fyra publiceringar. En av artiklarna var skrivna av tidningens chefredaktör Thomas Mattsson.
"Tidningarna gick för långt"
Allmänhetens pressombudsman i Sverige, Ola Sigvardsson, skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att det inte handlar om att tidningarna har rapporterat om #metoo-rörelsen, utan om hur de har gjort det.
I de tio fällda fallen har tidningarna gått för långt. Publicitetsskadan är oförsvarlig, skriver Sigvardsson.