Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors vill locka miljömedvetna turister: “Vi försöker få människor att promenera och inte åka runt i stora charterbussar“

Från 2018
Uppdaterad 26.06.2018 07:21.
Turister framför domkyrkan i Helsingfors

I Helsingfors blomstrar turismen och i synnerhet under sommarmånaderna fylls centrum med resenärer. Vid Helsingfors stad satsar man på att locka ansvarsfulla resenärer som tar hållbarhet i beaktande - året runt.

- En viktig del av hållbar turism är att breda ut säsongen för att få hit turister året runt i stället för endast på sommaren, säger Mia Halme vid Helsinki Marketing.

- Vi försöker lyfta fram olika årstider och saker man kan göra här även under vintermånaderna.

Förra året slog Helsingfors rekord när antalet utländska resenärer ökade med 13 procent. I hela huvudstadsregionen registrerades 5,3 miljoner övernattningar, enligt Statistikcentralens inkvarteringsstatistik.

- Det viktiga är hur man marknadsför Helsingfors som turistdestination. Vi försöker få människor att promenera och inte åka runt i stora charterbussar, säger Halme.

Turisteja kiertoajelubussissa, suurkirkko, senaatintori
Bildtext Helsingfors stad vill uppmuntra turister att promenera mera och använda sig av lokaltrafik.
Bild: Derrick Frilund / Yle

De senaste åren har det blivit allt vanligare att man även tar miljön i beaktande när man reser. Enligt Halme märks den trenden till viss grad också bland turisterna i Helsingfors.

- Det är ett ämne som blir mer och mer viktigt för resenärer, fast inte så mycket som man skulle hoppas, säger Halme.

- Att lyfta upp ämnet gör att folk blir mer medvetna om hur deras egna val påverkar resemålet och miljön, säger Halme.

Hur ska man resa hållbart?

En viktigt del av hållbar turism är att man som resenär kan sätta sig in i lokalbefolkningens vardag, menar Halme. Därför satsar man vid Helsinki Marketing på att inte bara marknadsföra Helsingfors till turister, utan även till den lokala befolkningen.

- Det gör att lokalbefolkningen ser resenärerna som en positiv del av sin vardag, och inte som turister som kommer och förstör.

-Vi hoppas att resenärer ska kunna vara en del av vår stad i stället för att vara frånskilda från den lokala befolkningen.

Blåbär
Bildtext Att plocka bär i skogen kan vara en hållbar turistaktivitet.
Bild: Mostphotos

Ur ett hållbarhetsperspektiv är det är också viktigt att inte alla resenärer vistas på ett och samma ställe. Enligt Halme leder koncentrerad turism till att lokalbefolkningen inte trivs på området, eftersom allt görs på turisters villkor.

- Det kämpar vi emot i Helsingfors genom att göra olika stadsdelar lockande. Vi försöker göra det så lätt som möjligt att hitta pärlor även utanför centrum, säger Halme.

I Helsingfors finns det många möjligheter att turista på ett hållbart sätt.

- Här finns allt från cykelturer till paddlingsturer. Eller så kan man gå ut i skogen med en guide och plocka bär.

Tips från lokalbefolkningen

Genom projektet Neighbourhoods strävar Helsinki Marketing efter att inspirera resenärer och lokalinvånarna att upptäcka nya stadsdelar i Helsingfors. Poängen är att lokala invånare får berätta om sina favoritområden och ge resetips.

- Vår strategi är att erbjuda tips från lokalbefolkningen om hur man upplever Helsingfors. Vi vill lyfta fram gömda pärlor så att man får det så mycket som möjligt ut av sin vistelse, säger Halme.

- Vi vill att resenärer upplever Helsingfors såsom helsingforsborna gör.

Lämna ett så litet fotspår som möjligt

Enligt Halme är det viktigt att på förhand lära sig om stället man reser till. Det spelar också roll hur man rör sig lokalt.

- Allt börjar med att bekanta sig med resemålet. Problemen som turismen medför varierar mycket mellan olika områden, säger hon.

Helsingfors nyaste spårvagnsmodell Artic.
Bild: HST

- Att flyga är förstås inte det mest hållbara alternativet, men väl på plats kan man tänka på hur man rör sig lokalt.

- Man kan promenera, använda stadscyklar och gärna röra sig på ett ekologiskt sätt.

Resa hållbart på liten budget

Hållbart resande kan i vissa fall innebära att man får betala lite extra, till exempel om man vill köpa ekologiskt odlad mat. Halme medger att det till viss mån handlar om pengar, men att en liten resebudget inte behöver vara ett hinder för att resa hållbart. Hon poängterar att man inte heller behöver resa så långt för att få en bra turistupplevelse.

- Det finns många alternativ att resa hållbart med liten budget. Att uppskatta kulturen och naturen kostar ju ingenting.

- Ett hållbart sätt är att resa nära, så därför uppmuntrar jag alla helsingforsbor att bekanta sig med sin egen stad ur en ny synvinkel. I
stället för att åka utomlands kan man ta tåget in till Helsingfors och tillbringa ett ledigt veckoslut här, säger Halme.

Enligt Halme trivs turister och Helsingforsare på samma ställen. Som ett exempel nämner hon Sveaborg.

- Det verkar som att alla ryms på samma ställen.Till exempel på Sveaborg har man fina strategier för att hantera stora folkmassor, säger Halme.

En bild tagen från luften på Sveaborgs fästning. Havet runt omkring är blått och vädret är klart.
Bildtext Sveaborg är ett populärt turistmål i Helsingfors.
Bild: Mostphotos

Milla Öystilä, utvecklingskoordinator vid Förvaltningsnämnden för Sveaborg, tycker att man har märkt en ökad medvetenhet bland resenärer.

- Vi har märkt att de resenärer som besöker oss är mer miljömedvetna och att många är måna om hållbart resande, säger Öystilä.

Sveaborg har utvecklat en egen hållbarhetsstrategi som uppmanar besökarna att bland annat sortera skräp och ta lokalbefolkingen i beaktande.

- Vi har fått positiv feedback från besökare gällande vår strategin. Det krävs att alla gör något i vardagen för ensam kan man inte påverka, säger Öystilä.

Samarbete med företag

Sedan 2015 har man inom Helsingfors stad arbetat med att utveckla en vägkarta eller en sorts resestrategi för resenärer. Den ska fungera som ett sätt för turister att bidra till hållbar utveckling, berättar Jukka Punamäki som är specialutvecklare vid Helsingfors stad.

- I vägkartan är hållbarheten en central del och vi hoppas att den kommer att bli en av Helsingfors styrkor.

Kylmä pakkaspäivä Helsingissä
Bildtext Helsingfors kan vara ett lockande resemål också på vintern.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingfors stad samarbetar med bland annat Visit Finland och Business Finland för att lyfta fram hållbar turism, berättar Punamäki.

- För synligheten är det väldigt viktigt att satsa på samarbete med olika företag. Samtidigt kan det fungera som en morot för företagen att satsa på hållbarhet, säger han.

Punamäki betonar att det är viktigt att satsa på turism året runt.

- Helsingfors kan vara ett exotiskt resmål även i november, säger Punamäki.

Diskussion om artikeln