Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spaniens mål: storseger och första plats – Marockos hopp: att turen äntligen vänder

Från 2018
Uppdaterad 25.06.2018 21:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

Marocko målar gärna upp sig som världens oturligaste lag, efter att i sex raka förlustmatcher i VM ha stått för fler skott än motståndarna. Trots allt ingen lätt uppgift för ett Spanien som siktar på en storseger som skulle ge förstaplats i gruppen.

Spanien – Marocko, Grupp B

Kaliningrad, klockan 21.
Matchen sänds på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts (Portugal-Iran som spelas samtidigt sänds också på TV2).

Spaniens läge: Gruppseger i sikte

Efter 3–3 mot Portugal och 1–0 mot Iran är Spanien ännu inte helt klart för avancemang, men det krävs en invecklad matematisk exercis för att få fram en tabell där spanjorerna hamnar utanför de två tätplatserna.

För att Spanien ska missa åttondelen måste laget förlora mot Marocko med större siffror än vad Portugal samtidigt förlorar mot Iran. Alternativt måste Spanien förlora med antagligen två mål eller mer mot Marocko samtidigt som Portugal och Iran spelar oavgjort. Låter invecklat och är allt annat än sannolikt.

Mer handlar kvällen för spansk del om att sluta före Portugal och vinna gruppen. När man går händelserna i förväg och ritar upp ett troligt slutspelsträd känns det sannolikt att Frankrike, Brasilien och Tyskland alla hamnar på samma halva som tvåan i Spaniengruppen, medan ettan i gruppen ser ut att få en mer behaglig väg mot final.

Spanien har heller inte stuckit under stol med att målet inte bara är att slå Marocko utan dessutom göra det med såna siffror att första platsen ros i hamn, i praktiken vinna med större siffror än Portugal som samtidigt möter Iran.

Marockos läge: Uppretat värre

Efter 0–1-förluster mot Iran och Portugal är Marocko borta från avancemangsdiskussionen och gör själv sitt bästa för att måla upp sig som VM:s mest oturliga lag: Offer för ett oturligt och oförtjänt självmål i premiärmatchen och förlorare i ett godtyckligt VAR-lotteri i den andra.

Den utgångspunkten gör att Marocko inte alls är ofarligt i kväll. Handlar mer om revanschlust och ilska än en resignerad vilja att resa hem. ”Vi kommer att kämpa som lejon för Marockos ära”, lovar tränaren Hervé Renard, som dessutom lär slänga in några nya fräscha spelare utan tidigare VM-matcher i benen. Spanien är varnat.

Håll koll på: Kampen om utrymmet

Isco, Spanien
Pigg och aktiv senast mot Iran. Ständigt villig att utmana och med bollen vid fötterna svepa förbi motståndarna. Rörde sig över stora ytor, ofta långt nere i banan och hämtade boll. Ger Marocko Isco utrymme kommer det att kosta sig för afrikanerna.

Karim El Ahmadi, Marocko
Den defensiva mittfältaren har en nyckelroll när det gäller att stoppa upp Isco och de övriga spanska bolltrillarna. Feyenoordspelaren som är född och uppväxt i Holland har potential att göra just det som det som nu krävs, ligga tätt på motståndarna, stressa och krympa ytor.

Karim El Ahmadi.
Bildtext Karim El Ahmadi.
Bild: ullstein bild - Contrast / Oliver Behrendt / All Over Press

Snackisen 1: Spaniens förlustfria svit

Borde Spanien trots allt ses som den allra största VM-favoriten? Spelet löper också under Fernando Hierros ledarskap och den svit som spanjorerna kan presentera är vassast i fotbollsvärlden. 22 raka matcher utan förlust, och 22 raka matcher där Spanien gjort mål. Marocko är en väldigt lämpligt motståndare för att förlänga raden till 23.

Snackisen 2: Marockos osannolika ineffektivitet

Marocko vet att med större skärpa hade redan hade öppnat sitt poängkonto i turneringen - med detta är inget nytt fenomen i marockansk fotboll.

Tvärtom, i lagets sex senaste förlustmatcher i VM har Marocko haft fler skott än motståndarna. En smått osannolik svit som ändå riskerar att spricka i kväll, lyckas det nordafrikanska laget få fler avslut än ett toppmotiverat och bollälskande Spanien handlar det om en verklig bedrift.

Referentens tips:

Spanien går för gruppseger mot ett avsågat Marocko. Bäddat för mål. Vad sägs om ett slutresultat i stil med 4–1?

Diskussion om artikeln