Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mo Salah i luven på det egyptiska förbundet – spelar storstjärnan i den betydelselösa matchen?

Från 2018
Uppdaterad 25.06.2018 16:55.
Programmet är inte längre tillgängligt

Drömmarna om avancemang har gått i kras. Uppsnacket inför Egypten–Saudiarabien har följaktligen kretsat kring uppgifterna om att den egyptiska superstjärnan Mohamed Salah är sur på landets fotbollsförbund.

Egypten–Saudiarabien, grupp A

Volgograd Arena, klockan 17.00
Matchen sänds direkt på Yle Arenan och klockan 19.10 på TV2 med referat på svenska av Chriso Vuojärvi.

Egyptens läge: Besvikna miner

Upp som en sol, ner som en pannkaka. Förväntningarna var högt uppskruvade på det egyptiska landslaget, som imponerade i VM-kvalet, men de kom på skam.

Efter förlusterna mot Uruguay och Ryssland, så har Egypten endast äran att spela för. En potentiell morot för spelarna är att Egypten aldrig tidigare lyckats vinna en VM-match.

Saudiarabiens läge: Jagar ett mål

Saudiarabien har slutat sist i gruppen i sina tre senaste VM-turneringar. I år kan man gå samma öde till mötes.

I värsta fall dessutom utan att ha gjort ett enda mål. Saudiernas insats mot Uruguay var emellertid avsevärt bättre än i öppningsmatchen mot Ryssland. Det ger ett visst hopp om att laget kan ta nationens första VM-seger sedan 1–0-triumfen över Belgien 1994.

Snackisen: Mohamed Salah

Det egyptiska förbundet reagerade snabbt då det rapporterades att Mohamed Salah hotat att sluta i landslaget. Man dementerade att det skulle finns fnurror på tråden mellan förbundet och lagets stortsjärna.

Salah är enligt uppgift missnöjd over att han fotograferats tillsammans med Ramzan Kadyrov. Den tjetjenska ledaren har anklagats för grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna och många ansåg att han utnyttjade Salah för politisk propaganda.

Om Salah skulle sluta i landslaget skulle det vara förnedrande för förbundet och landets regering, som valde att ha landslagets VM-bas i Grozny. Salah är omåttligt populär i Egypten och regeringen som nyligen höjt priset på bensin, el och vatten skulle sannolikt få bära hundhuvudet om han lägger av.

Håll koll på: Den egyptiska målvaktsveteranen

I och med att väldigt lite står på spel är det mycket möjligt att Egyptens lagkapten, målvakten Essam El-Hadary får vakta buren.

Han blir i så fall den äldsta spelaren i VM-historien. Den 45-åriga El-Hadary var bänknötare i Egyptens två första matcher.

Referentens tips: Egypten vinner

Egypten är det bättre laget på papper. Om laget kommer taggat till matchen så tar man tre poäng. Till exempel med siffrorna 2–1.

Diskussion om artikeln