Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s flyktingorgan säger nej till EU:s planer på flyktingmottagning utanför unionen

Från 2018
Räddningsoperation innan flyktingarna tas ombord på räddningsfartyget Aquarius
Bildtext Räddningsoperation på Medelhavet i juni 2018
Bild: AFP / Lehtikuva

FN:s flyktingorgan UNHCR är emot EU:s planer på mottagningscentraler för flyktingar och migranter utanför unionens gränser. Förslaget ska upp på nästa toppmöte där de oeniga EU-ledarna ska försöka enas om en gemensam asylpolitik.

Frågan om en gemensam EU-politik kring asyl- och flyktingfrågor har stötts och blötts sedan flyktingkrisen 2015.

Många EU-länder vill ha ett gemensamt system för att hantera stora mängder asylsökande, så att alla länder delar på bördan. Som det är nu är det bland annat Grekland, Italien och Tyskland som får ta emot de allra flesta.

De så kallade Visegrad-länderna; Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien är inte med på en sådan lösning och de bojkottade minitoppmötet i söndags av den anledningen.

"Går stick i stäv med de globala ansträngningarna"

― Didsis Melbiksis, UNHCR

- Om vi pratar om en lösning där asylärenden skulle granskas utanför Europa så stöder vi inte detta.

- Det går stick i stäv med de globala ansträngningarna, säger Didzis Melbiksis som är talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR.

För att få ihop enighet inom unionen är nu goda råd dyra och här har förslaget om gemensamma mottagningscentraler utanför EU nu dykt upp. Det kan vara ett slags minsta gemensamma nämnare för det splittrade EU.

Räddade båtflyktingar ombord på tyskt fartyg.
Bildtext Båtflyktingar på väg mot Italien sommaren 2015
Bild: EPA/GOTTSCHALK/BUNDESWEHR

Där skulle till exempel de båtflyktingar som tar sig i livsfarliga farkoster över Medelhavet tas emot redan innan de når EU. Deras ärenden skulle behandlas där.

Efter minitoppmötet i söndags (24.6) sade bland andra Finlands statsminister Juha Sipilä (C) att FN:s flyktingkommissariat UNHCR skulle vara införstått här.

Men UNHCR:s talesperson Didzis Melbiksis säger att så inte är fallet. UNHCR följer diskussionen men har inte tagit ställning till något konkret förslag eller utkast, åtminstone inte än.

FN:s flyktingorgan vill att alla länder nu skulle fokusera på de globala ansträngningar som är på gång.

Det är meningen att FN:s generalförsamling i höst ska ta ställning till ett nytt globalt regelverk för hur ansvaret för världens flyktingar skulle delas gemensamt.

Detta i synnerhet som bara en försvinnande liten del av alla människor på flykt når Europa. Nio av tio finns i de fattiga länderna.

Att utlokalisera asylbehandling och därmed inskränka asylrätten är dessutom inte förenligt med folkrättsliga principer anser UNHCR.

Även Amnesty International är kritiskt till EU-planerna.

Susanna Mehtonen är juridisk expert på Amnesty i Finland säger att det är svårt att se vilka länder i till exempel Afrika som skulle lämpa sig för mottagningscentraler.

- Vi har granskat människorättsläget i flera av EU:s gränsstater, till exempel Libyen och där misshandlas och torteras flyktingar i läger, säger Mehtonen.

Susanna Mehtonen, juridisk rådgivare vid Amnesty.
Bildtext Susanna Mehtonen, juridisk expert på Amnesty International Finland
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Mehtonen säger också att samma regler skulle gälla asylbehandlingen även om den sker utanför EU:s gränser.

EU:s medlemsländer är bundna av precis samma folkrättsliga principer och samma konventioner i det här fallet också.

- Asylsökande måste i vilket fall som helst ha tillgång till en rättvis asylprocess, till jurister och tolkar till exempel.

- EU-länderna är också bundna till principen att ingen får skickas tillbaka om det finns risk för misshandel eller tortyr, påpekar Susanna Mehtonen.

Finns risk för ännu fler läger

Mehtonen framhåller även att det redan finns hundratusentals flyktingar i läger som har fått flyktingstatus av UNHCR men som inte ryms med i de flyktingkvoter EU-länderna just nu har.

Det finns enligt henne en risk att det skulle skapas ännu fler läger med människor som inte har någon stans att ta vägen ifall EU upprättar regionala mottagningscentraler.

Om det ska leda någon vart måste i så fall EU-länderna höja sina flyktingkvoter rejält, säger Susanna Mehtonen på Amnesty International.

Diskussion om artikeln