Hanna Salo ordnade läger för tjejer som vill lära sig programmera: “Flera sade att de inte skulle anmält sig om det varit pojkar på kursen”
Det ser ljust ut på arbetsmarknaden för programmerarna, men det behövs fler tjejer inom yrket. Sommarläger är ett sätt att locka.
Hanna Salo är project manager på mobil- och webbföretaget Gambit. Tillsammans med Yrkesakademin har hon ordnat ett programmeringsläger för tjejer i åldern nio till tolv, i Närpes i Österbotten.
Idén och initiativet till lägret kom från Kaj Ekroos och projektet Makerspace YA, som i sin tur kontaktade Gambit som fungerade som lärare vid lägret.
Önskemålet om att kursen skulle ordnas enbart för tjejer kom delvis från Yrkesakademin.
- De har väldigt få kvinnliga sökanden till sin datanomlinje. Det här var ett led i processen att försöka få fler flickor intresserade, så därför portade vi alla killar. Den här gången, säger Hanna.
Vill inte gå på samma kurs som killarna
Flera av tjejerna på lägret sade att de aldrig skulle ha anmält sig om det också varit pojkar på kursen.
- Generellt är självförtroendet kanske lite sämre hos flickor i den åldern, så de kanske inte vågar fråga eller testa om det också finns pojkar med. Nu var det bara flickor och vi hade en öppen, fri och kreativ atmosfär, så det var super.
En del av tjejerna såg en framtid inom programmering och ville därför se vad det går ut på, medan andra bara var nyfikna och ville veta vad man egentligen kan göra.
- Vi brukar säga att om du läst programmering så har du en ganska säkert arbetsplats i framtiden, säger Hanna när vi frågar varför man borde lära sig programmera.
Ett roligt och kreativt yrke
Men att ha ett ganska säkert arbete är inte den enda orsaken. Det är också ett roligt och kreativt arbete, där man ofta jobbar på projektbasis.
- Det innebär att man hela tiden får nya utmaningar och projekt och får lära sig nya saker.
Hanna jobbar också med olika projekt som hon och hennes kollegor utformar enligt kundens önskemål och behov.
Måste man ha förkunskaper eller kan vem som helst lära sig koda?
- Generellt har vi många kodare som är duktiga på matematik och teknik, men det beror ju på vad du vill specialisera dig på. Området är stort och brett, så det finns nog rum för många olika slags personligheter.
Deltagarna gjorde en liten speldator
Eftersom Hanna och hennes kollegor jobbar på projektbasis ville de också föra över det arbetssättet till kursen.
På det sättet blev det en trovärdig upplevelse och i slutet av kursen hade deltagarna tillverkat något konkret som de kunde ta med sig hem.
- De fick en mikrobit som alltså är en liten dator, och den fick de koda spel på. Sedan sydde vi armband som de kunde sy fast mikrobiten på, så när de kom hem hade de sitt eget armband med sin egen lilla mikrodator, berättar Hanna.
Fick testa på blockprogrammering
Lärde sig då tjejerna på lägret att koda? Ja, eller de fick i alla fall insyn i vad det handlar om.
När man pratar om vanlig kodning handlar det ofta om att skriva kodtext som innehåller bokstäver och tecken som sedan ser ut på ett visst sätt när man ser det på sin skärm.
Det här skulle ändå ha varit för svårt på den här nivån, så deltagarna fick istället syssla med något som heter blockprogrammering.
- De behövde bara välja ett block som till exempel hette “visa ett tal”, och då fanns koden inne i blocket. Så de behövde bara förstå vad de ville på sin skärm.
För att väcka tänket hur saker fungerar?
- Ja precis, om man märkte ju att vissa direkt förstod hur det var uppbyggt och frågade om de får skriva egna textrader eller få in någon viss egenskap.
Blev du intresserad av att vara med på en kurs? Det kommer fler tillfällen! Hela tre läger till ska ordnas i Österbotten, så håll utkik efter dem!
Edit: Den 27.6 uppdaterades artikeln med detta stycke: "Idén och initiativet till lägret kom från Kaj Ekroos och projektet Makerpsace YA, som i sin tur kontaktade Gambit som fungerade som lärare vid lägret."