Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Vi berör också dem som lever innanför normen" - Kaupungin naiset har ett lesbiskt perspektiv på körsång

Från 2018
kaupungin naiset
Bild: Kaupungin naiset

Då en lesbisk kör sjunger om önskan att gifta sig, blir det automatiskt mer politiskt än en om förmodad heterokör som sjunger samma sak. Kaupungin naiset uppträder på Helsingfors pride torsdagen den 26 juni.

Petra Lampinen är konstnärlig ledare för Kaupungin naiset. Det är hon som tonsätter all musik för kören, främst samtida dikter. Det är rätt ovanligt för finländska körer att uppföra endast egna verk. Dessutom är Kaupungin naiset Finlands första och enda lesbiska kör. Men vad betyder det?

- Det betyder att vi sjunger ur ett lesbiskt perspektiv, förklarar Lampinen.

Kören sjunger alltså inte specifikt om att vara lesbiska, utan ämnena är allmänmänskliga.

- Lesbiskheten är en bisak. Och det blir egentligen huvudsaken - att lesbiskheten är en bisak, om man kan säga så, skrattar Lampinen.

En fräsch syn på vardagliga ämnen

Petra Lampinen understryker att ingen frågar efter koristernas egna sexuella preferenser. Det är var och ens privatsak och dessutom kan den sexuella identiteten förändras med tiden. Frågan är irrelevant i det här sammanhanget, lesbiskhet är helt enkelt körens referensram.

- För mig betyder det att det ger en fräsch syn på vissa saker, säger koristen Tyra Therman.

Om man lyssnar på kärleksballader eller låtar om sex, utgår man ofta från att de handlar om heteropar. Men då Kaupungin naiset sjunger om sex och kärlek blir utgångspunkten en annan.

- Vi ger dem som lyssnar chansen att på ett annat sätt leva sig in i vissa teman, speciellt om de inte identifierar sig som heterosexuella, säger Therman.

- Också jag antar alltför ofta att de flesta är heterosexuella. Men vi ger vår publik möjligheten att tolka saker ur ett annat perspektiv. Även om det perspektivet sist och slutligen inte skiljer sig så mycket från det förmodat heterosexuella, förklarar Lampinen.

Kaupungin naiset sjunger texter av bland andra Edith Södergran, Eino Leino, Tommy Tabermann, Anja Erämaja, Ilpo Tiihonen och Kari Hotakainen. Det handlar om svartsjuka, skam, kärlek och död. Sådant som väcker känslor.

- Vi är en kör som sjunger med mycket känsla, uttrycket är nog vår starkaste sida, säger Therman. Under varje konsert är det folk som gråter och skrattar i publiken. Ibland är det svårt för mig också att inte brista ut i gråt eller skratt medan jag sjunger.

Feststämning på Pride

Kaupungin naiset grundades år 2014 och har som tradition att uppträda under pride-veckan i Helsingfors. Då är det främst glädje de vill uttrycka, och det festliga med hela Pride.

- Visst behandlar vi sorg och patetiska känslor också, det patetiska är härligt! Men under Helsingfors pride vill vi förmedla glädje och humor och väcka en festlig stämning, säger Lampinen.

- Det är en ära, både att få vara med i kören och att vi får ha vår konsert under pride-veckan. För många har konserten blivit en viktig del av firandet, säger Therman.

Kan musiken påverka människors förhållningssätt?

- Det tror jag. Trots att vi är en lesbisk kör berör vi också dem som lever innanför normen. Och då kan de märka att vi också är ganska normala. Om Edith Södergran skriver att "livet är den trånga ringen", så vet nog var och en vad det betyder för hen själv, säger Petra Lampinen.

- Texterna är så fina, och det är lyxigt att sjunga låtar som Petra har komponerat specifikt åt oss. Jag kan garantera att alla hittar något som berör en. Som det är med all konst. Den väcker tankar, känslor och diskussioner - och det är ju det bästa! säger Tyra Therman.

Kaupungin naiset uppträder under Helsingfors pride på torsdag den 28 juni klockan 18 i Balders sal på Alexandersgatan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln