Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vinna eller försvinna – sänker Queiroz äntligen garden?

Från 2018
Uppdaterad 25.06.2018 21:02.
Programmet är inte längre tillgängligt

I sin första VM-match verkade Iran inte ens försöka göra mål. Mot Spanien visade laget ändå upp sin anfallspotential, särskilt i andra halvlek. I dag behövs mer av den varan, för Iran måste vinna för att VM-äventyret ska fortsätta.

Iran–Portugal, klockan 21.00

Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med referat på svenska av Jonas Lindholm.

Irans utgångsläge: Oavgjort räcker inte – men har någon sagt det åt Queiroz?

Förhandssnacket inför VM kretsade kring att årets iranska trupp skulle vara den bästa som landet någonsin har kunnat ställa upp i VM. Defensiven hade varit stenhård i kvalet, med otroliga tolv raka matcher utan baklängesmål, och äntligen hade Iran också en handfull anfallsinriktade spelare som hade fina säsonger i Europa bakom sig.

Nu skulle det iranska herrlandslaget utmana de stora fotbollsnationerna efter den tråkdefensiv man bjöd på i VM för fyra år sedan.

Därför var nog besvikelsen stor bland många fotbollsvänner då Iran knappt ens försökte anfalla i sin öppningsmatch mot Marocko – och då man försökte det verkade inte kvaliteten räcka till. Till slut vann ändå Iran matchen tursamt tack vare ett marockanskt självmål i den allra sista stopptidsminuten.

Mindre överraskande var att Iran ställde upp defensivt mot Spanien. Ändå fanns redan i första halvlek tecken på ett mer aktivt kontringsspel, och när Spanien gjorde 1–0 hände det som alla hade väntat på men de flesta kanske hade slutat tro på – Iran började lira på allvar och gjorde rent av livet riktigt svettigt för fotbollstungviktaren Spanien. Matchen slutade ändå i spansk 1–0-seger.

Iran måste i praktiken vinna över Portugal. Matematiskt kan oavgjort räcka men då krävs att Marocko besegrar Spanien i parallellmatchen med minst två måls marginal. Det är ytterst osannolikt – men Irans landslagstränare Carlos Queiroz har gjort sig känd för att hoppas på det bästa och ta det säkra före det osäkra.

Matchbilden kommer i hög grad att präglas av hur Queiroz tänker – går Iran ut för att göra mål från start eller bidar man sin tid och satsar framåt först en bit in i andra halvlek?

Portugals utgångsläge: En match som kan förstöra allt

Hittills har VM gått enligt de portugisiska ritningarna. Laget, och framför allt megastjärnan Cristiano Ronaldo, gjorde en stark match mot Spanien och fick ett 3–3-resultat med sig mot en av världsmästarkandidaterna. Sedan tog man en mer rutinartad 1–0-seger över Marocko.

Cristiano Ronaldo.
Bildtext Cristiano Ronaldo har glänst i VM-turneringen i Ryssland.
Bild: www.SplashNews.com 2018/ All Over Press

Portugal kan alltså gå in i avslutningsmatchen i gruppspelet med starkt självförtroende, men insatserna är skyhöga. Portugiserna känner väl till den starka iranska defensiven och vet att ett baklängesmål och en skrällförlust är allt som krävs för att VM-äventyret ska sluta i ett pinsamt magplask för deras del.

Portugal har allt som behövs för att både dominera och vinna matchen – kvalitet, taktiskt kunnande, erfarenhet av stora matcher, laganda... och framför allt har man Cristiano Ronaldo.

Står det 0–0 i halvtid kan ändå nervositeten krypa fram.

Håll koll på:

Saeid Ezatolahi. Var avstängd i öppningsmatchen mot Marocko, vilket kan ha påverkat det iranska spelet. Trots att han bara är 21 år gammal är han navet på det iranska mittfältet, med förmåga att hålla ihop det defensiva spelet och fördela boll uppåt i banan. Han hade bollen i mål mot Spanien men blev avblåst för offside.

De iranska spelarna jublade länge innan de insåg att Ezatolahis mål mot Spanien hade dömts bort på grund av offside.
Bildtext De iranska spelarna jublade länge innan de insåg att Ezatolahis mål mot Spanien hade dömts bort på grund av offside.
Bild: EPA

Särskilt om Iran har ett större bollinnehav än man hade mot Spanien kommer Ezatolahi att vara en viktig kugge i det iranska spelbygget.

Cristiano Ronaldo. Ingen högoddsare precis, men det går inte att frånse faktum: Ronaldo har gjort Portugals samtliga fyra mål hittills i turneringen.

I stora turneringar brukar de riktiga storstjärnorna ibland ha svårt att nå samma nivå som i klubblaget, särskilt efter en lång och tung säsong. I år har tvärtom två av de största anfallsstjärnorna närmast överpresterat i sina två första matcher, eller vad sägs om sammanlagt nio mål för Cristiano Ronaldo och Harry Kane på två matcher vardera?

Vad vore bättre ur portugisiskt perspektiv än att Ronaldo steg fram, som han gjorde mot Marocko, och lugnade portugisiska nerver med ett tidigt ledningsmål även mot Iran.

Referentens tips:

Iran var nära redan för fyra år sedan och det känns som om man har en ännu bättre chans i år. Cristiano Ronaldo kan ändå bli tungan på vågen och leder Portugal till en 2–1-seger med ett sent segermål i en jämn och spännande match.

Jonas Lindholm

Diskussion om artikeln