Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Svenskarna är tokiga i allsång" - GES aktiva igen tack vare Allsång på Skansen

Från 2018
Anders Glenmark och Thomas "Orup" Eriksson i närbild med stockholm i bakgrunden. Orup håller i ett paffansikte av Niklas Strömstedt.
Bildtext Anders Glenmark och Thomas "Orup" Eriksson ser fram emot Allsång på Skansen. Tillsammans med Niklas Strömstedt bildar de GES.
Bild: SVT / Janne Danielsson

År 1994 bildades gruppen GES av sångarna och låtskrivarna Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt och blev genast ett hett band i Sverige. Efter en femton år lång paus är man nu tillbaka och redo att inta Allsång på Skansen.

- Om du får äran att stå på den här scenen, då vet du att du har publiken med dig. Alla sjunger med!

Det säger Orup som tillsammans med Anders Glenmark representerar GES när allsången har gemensam pressdag.

Den tredje medlemmen Niklas Strömstedt har sagt att han jobbar, men de andra är ganska säkra på att han golfar i stället.

Orup och Glenmark skulle helst göra intervjun liggande eftersom de just tryck i sig en stor lunch.

- Vi är lite tröttare numera, spelningarna ser också helt annorlunda ut nuförtiden, vi orkar inte vara uppe och festa nätterna igenom, berättar Glenmark.

Orups finaste stund på allsången

Det är lite tack vare allsången som GES gjort comeback. Egentligen har de haft en femton år lång paus, men när Orup för två år sedan fick göra Allsångsscenen är din från Skansen bjöd han in sina gamla vänner.

- Vi fick åka snålskjuts säger Glenmark nöjt om kvällen som blev en av Orups lyckligaste någonsin.

Varje sommar väljs en mycket folkkär artist eller grupp till Allsångsscenen är din där de efter den vanliga allsången får en timme till att göra vad de vill.

- Jag kommer aldrig att glömma det, det var en av mina finaste stunder någonsin, säger Orup.

Programmet är inte längre tillgängligt

Orup har också annat att glädjas åt i dessa dagar. Tidigare i sommar har han son Kid uppträtt bara några stenkast från Skansen på Gröna Lund med Tjuvjakt som blivit en mycket populär grupp under det senaste året.

Orup säger att han är oerhört glad över att Kid hittat sitt musikaliska uttryck.

- Kid har ingen lust att vara någon popidol som sin pappa, han är en musiknörd som tycker om att sitta och peta för sig själv, sådan har jag aldrig varit berättar Orup som har Kid tillsammans med tv-profilen Sofia Wistam.

Orup tycker också att det är fint att Kid gör musik som skiljer sig så mycket från hans egen. På det sättet slipper Kid onödiga jämförelser mellan far och son.

- Jag lägger mig aldrig i det musikaliska, om han nu inte råkar fråga. Men det jag kan göra är att ge råd gällande karriären, säger Orup.

Det gäller att följa hjärtat och "nöta bänk"

Ett råd Orup gärna ger till alla unga musiker är att alltid följa hjärtat.

-Du skall inte kompromissa med din musik och göra sådant du tror att säljer. Ta då hellre ett vanligt jobb och gör på fritiden sådan musik du brinner för. Jag tror det blir bättre så.

Glenmark fyller i med att man inte skall göra musik för att man vill bli känd utan för att man älskar musik.

-Det gäller att nöta bänk, nöta och nöta, säger Glenmark.

-Ge aldrig upp, säger båda samstämmigt.

Till sommarens andra Allsång på Skansen kommer förutom GES också svenska hiphopartisten Linda Pira och kanadensiska Alessia Cara.

Linda Pira fotad på Skansen med Stockholm i bakgrunden.
Bildtext Linda Pira.
Bild: SVT / Janne Danielsson

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00. På Arenan kan programmet enbart ses direkt.

Sändningen refereras på finska av Hanna Pakarinen. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.