Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps tullar får Harley-Davidson att flytta produktion utomlands

Från 2018
Franska motorcyklister på Harley-Davidson-cyklar deltar i begravningståget för den franska rockmusikern Johnny Halliday i Paris i december 2017.
Bildtext Franska motorcyklister på Harley-Davidson-cyklar deltar i begravningståget för den franska rockmusikern Johnny Halliday i Paris i december 2017.
Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Den ikoniska amerikanska motorcykeltillverkaren Harley-Davidson meddelar att bolaget kommer att flytta en del av produktionen från USA till andra länder på grund av handelstvisten mellan USA och Europeiska unionen.

Beslutet är en följd av de strafftullar som EU fattat beslut om efter att USA under ledning av president Donald Trump tidigare den här månaden införde höjda tullar för stål och aluminum från bland annat EU.

De europeiska strafftullarna innebär en extra avgift på 25 procent för en lång rad amerikanska exportprodukter, bland dem motorcyklar tillverkade av Harley-Davidson.

Trumpadministrationens beslut var avsett att skydda och bevara jobb i USA. Nu blir en konsekvens av beslutet det motsatta.

Analytikern James Hardiman säger till ekonomisajten Bloomberg att det är milt sagt ironiskt att motorcykeltillverkaren troligen kommer att säga upp anställda i USA till förmån för anställda utomlands.

Harley-Davidson-evenemang i Ungern i juni 2017.
Bildtext Harley-Davidson-evenemang i Ungern i juni 2017.
Bild: EPA/Boglarka Bodnar

Harley-Davidson har under de senaste tio åren sålt cirka 15 procent av sin produktion till Europa. Bolaget har inte sagt i vilka länder man planerar att börja tillverka motorcyklar avsedda för den europeiska marknaden, men bolaget har sedan tidigare fabriker i Brasilien, Indien, Australien och snart även i Thailand.

Beslutet att börja producera i Thailand var en följd av Trumps beslut att lämna frihandelsavtalet TPP som skulle ha sänkt priset på amerikanska motorcyklar på den växande asiatiska marknaden.

Handelstvisten med EU innebär en extra kostnad på cirka 2 200 dollar per motorcykel som exporteras från USA till Europa, säger Harley-Davidson. Bolaget har beslutat att inte höja priset på sina motorcyklar i Europa, vilket kostar dem mellan 30 och 45 miljoner dollar för resten av 2018.

Handelstvisten ger återverkningar också i Europa. Den tyska biljätten Daimler sänkte förra veckan sin vinstprognos med hänvisning till ökade handelstvister. Biltillverkaren BMW har för sin del sagt sig överväga möjliga strategiska åtgärder med anledning av de ökade problemen i handeln mellan USA och Kina.

Källor: Reuters, AP, Bloombeg