Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Premiär för Teaterboulages sommarpjäs – starka kvinnoroller och konflikter på scenen

Från 2018
Uppdaterad 27.06.2018 06:31.
Affischen för pjäsen Stenplockerskorna
Bild: Heini Ruohonen / Yle

Sista minutens förberedelser pågår på scenen och runt den.

Någon går runt med en borrmaskin för att fixa de sista lösa skruvarna och en annan stämmer banjon - premiären för Teaterboulages pjäs för året, Stenplockerskorna, är på Lillholmens scen på tisdagskvällen.

Riddo Ridberg är regissören och tonsättaren för årets produktion. Han lovar att Stenplockerskorna väcker känslor på samma sätt som tidigare årens produktioner.

– Men det som är speciellt med sommarens produktion är att vi har väldigt starka kvinnoroller. Och i år består musiken mera av folkvisor och melodier, med körsång och olika stämmor, säger Ridberg.

Arbetsgemenskap och konflikter

Stenplockerskorna tar plats i en liten stad i en kalkfabrik på 1950-talet.

Livet pågår som vanligt i fabriken tills en ny stenplockerska anställs. Hon väcker nya idéer och tankar hos de andra stenplockerskorna och allt går inte så smidigt som man kunde tänka sig.

"Arbetsgemenskapen kommer fram och också känslor som avundsjuka och kärlek."

Pjäsen handlar om tiden då kvinnorna började kräva sina rättigheter men är enligt Ridberg ingen dokumentär. Publiken kommer inte heller att se kvinnor plocka stenar vid bandet.

- I stället visar vi allt som händer där emellan, det vill säga under kaffepauserna eller när stenplockerskorna far hem. Då kommer arbetsgemenskapen fram men också känslor som avundsjuka och kärlek, säger Ridberg.

Daniela Franzell är författaren till manuset som får sin urpremiär på kvällen på tisdag.

”Roligt att få bita i en ny text”

Nina Båge från Nagu spelar en av huvudrollerna. Hon väntar på att generalrepetitionen börjar och har redan på sig sin karaktärs kläder, en vit kragskjorta och lång blå rock.

Hon spelar Hilkka Andersson som är förman på stensorteringen.

- Hon är en väldigt bestämd kvinna som vill ha saker och ting gjorda precis så som hon själv vill. Hon är riktigt ilsken. Men i slutet får hon en efterlängtad förändring, säger Båge.

Nina Båge spelar en av huvudrollerna i Stenplockerskorna.
Bildtext Nina Båge har njutit av att få vara med i Teaterboulage.
Bild: Heini Ruohonen / Yle

Det är Båges första sommar i Teaterboulage. Hon har erfarenhet från amatörteater från tidigare men att ha fått vara med i Stenplockerskorna har enligt henne varit både spännande och givande.

- Det är roligt att få bita i en ny text som ingen annan har gjort förut. Och sen förstås är det också roligt att få spela mot nya människor som man aldrig har träffat förut.

De sammanlagt 25 skådespelarna är från olika håll av Åboland. Båge kommer från Nagu, någon kör till övningarna från Houtskär och många Åbobor är också med.

Den yngsta i produktionen är 16 år och den äldsta har redan gått i pension.

Pirrigt och nervöst inför premiären

Produktionen av Stenplockerskorna började redan i februari och har pågått hela våren och sommaren fram tills idag. Nu är det äntligen dags för premiär.

För Ridberg är de sista veckorna den bästa tiden av produktionen.

- Då alla skådespelare är på plats, scenografin är klar och låtarna får ett sammanhang – då faller allt på sin plats och som regissör får man uppmuntra skådespelarna att orka lite till. De väntar ju redan ivrigt på att få uppträda framför en publik.

Riddo Ridberg är regissören för Stenplockerskorna.
Bildtext Riddo Ridberg ansvarar både för regin och musiken i Stenplockerskorna.
Bild: Heini Ruohonen / Yle

Båge är nervös inför premiären och medger att det börjar kännas pirrigt.

- Men det ska också vara nervöst för att då skärper man sig extra. Jag tror nog det ska gå bra.

På måndagskvällen ordnades generalrepetitionen och alla samlades till scenen för att testa igenom några av Stenplockerskornas låtar. Ännu går någon låt för snabbt eller långsamt men det hinner man finslipa.

På tisdagen är det dags att visa vad kvinnokraften i kalkdammet består av.

Diskussion om artikeln