Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

SK: Keva slutar investera i tobaksindustrin

Från 2018
Brinnande cigarrett.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Trots att tusentals finländare dör i sjukdomar orsakade av tobaksprodukter varje år har statens pensionssparare Keva lagt närmare 100 miljoner per år på investeringar i just tobaksbranschen. Nu meddelar Keva att de slutar med det.

I slutet av maj granskade Suomen Kuvalehti den offentliga sektorns arbetspensionsförsäkrare Kevas investeringar och bokslut. Då sade Keva att tobaksinvesteringarna inte betyder något då de bara är en fraktion av en procent av alla investeringar som görs.

Bara några veckor senare kan just Suomen Kuvalehti rapportera att investeringarna i tobaksvärlden avslutas för Kevas del. Företaget sålde under midsommaren sina aktier.

Kevas investeringar i tobak har varit betydande, trots att de varit en försvinnande andel av de totala investeringssummorna. Bara i förra årets bokslut kan vi läsa att 53 miljoner euro gått till företaget Swedish Match (känd för snusvarumärket Ettan), 22,5 miljoner euro till British American Tobacco och sex miljoner till Imperial Brands, som äger cigarettbrandet West.

Över 4000 finländare dör årligen på grund av tobak.

Trots att man nu sålt alla sina aktier menar Keva att det i första hand var marknaden som avgjorde att försäljningen kom nu, inte en plötslig förändring av företagets linje. Också social- och hälsovårdsministeriets förbud för investeringar i tobaksindustrin för den offentliga sektorn spelade såklart en stor roll.

- Vi hade redan börjat minska på och minskat den största delen av våra investeringar i tobaksbranschen tidigare, därför är det här ingen riktlinjeförändring, säger vd Timo Kietäväinen till Suomen Kuvalehti.

Diskussion om artikeln