Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greklands kreditbetyg höjdes - kan återbetala sina skulder efter lättnader

Från 2018
Det var idel glada miner i Bryssel förra veckan då eurogruppen beslöt om lättnader så att Grekland kan lösgöra sig från det åtta år långa stödprogrammet. Premiärminister Alexis Tsipras i mitten
Bildtext Det var idel glada miner i Bryssel förra veckan då eurogruppen beslöt om lättnader så att Grekland kan lösgöra sig från det åtta år långa stödprogrammet. Premiärminister Alexis Tsipras i mitten
Bild: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Greklands kreditvärdighet har höjts efter att landets internationella långivare nyligen gick med på att betala ut den sista raten av ett lånepaket som infördes för åtta år sedan.

Grekland fick förra veckan ytterligare ett lån på 15 miljarder euro, utöver de 275 miljarder euro som Grekland redan har fått av långivarna under det åtta år långa stödprogrammet.

Kreditvärderingsinstitutet Standard&Poor's höjer nu Greklands kreditbetyg från B till B+.

Höjningen och den sista låneutbetalningen är resultat av lättnader som euroländerna har gått med på så att Grekland kan lösgöra sig från krispaketet.

Betydande lättnader

Enligt lättnaderna ska lånevillkoren ses över och Grekland får antagligen längre tid på sig att betala tillbaka krislånen.

Dessutom skall man skräddarsy en en buffert på 20 miljarder euro för Grekland, så att det inte genast behöver vända sig till finansmarknaden för nya lån.

Standard&Poor's anser att dessa åtgärder gör det möjligt för Grekland att återbetala sina skulder vilket minskar långivarnas risker.

EU, Internationella Valutafonden, IMF och Europeiska centralbanken, ECB hör till långivarna bakom stödprogrammet.

Nöjda långivare

Långivarna är nöjda med att Grekland har verkställt över 400 beslut om reformer, nedskärningar eller förändringar som berör den grekiska statsbudgeten, trots kraftigt motstånd bland vanliga greker som har lidit mest under krisåren.

Arbetslösheten ligger fortfarande kring 20 procent och allt fler unga är tvungna att söka jobb utomlands medan pensioner och hälsovården har urholkats för äldre.

Det svåra läget underlättas inte av att regeringen måste fortsätta sin strikta ekonomiska politik för att få åtnjuta lättnader.

Grekland ska exempelvis inte behöva betala av sina skulder under en tioårsperiod, för att det skall få en chans att få igång landets ekonomi.

Diskussion om artikeln