Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel avfyrade missiler mot mål vid Damaskus internationella flygplats

Från 2018
Syriska luftvärnsmissiler kan ses flyga över Damaskus.
Bildtext Syriska luftvärnsmissiler lyckades inte skjuta ner de israeliska missilerna över Damaskus.
Bild: EPA/Yussef Badawi

Israel utförde nya missilattacker i Syrien i natt. Denna gång angreps mål nära Damaskus internationella flygplats, men det är tills vidare oklart exakt vad målet var.

Statliga syriska medier säger endast att två israeliska missiler slog ner nära flygplatsen tidigt i morse.

Det Syriska Människorättsobservatoriet tror att israelerna slog till mot den libanesiska Hizbollah-milisens vapenlager i den syriska huvudstaden.

- De israeliska missilerna träffade vapenlager nära flygplatsen, men de orsakade ändå ingen väldig explosion trots att målet var ett lager för vapen, säger Observatoriets chef Rami Abdul Rahman.

Observatoriet tillägger att det syriska luftvärnet inte lyckades skjuta ner missilerna.

Syrien har tidigare hotat att vedergälla israeliska attacker med alla medel men hittills har de varit närmast tomma hot.

Israeliska flygräder mot Damaskus
Bild: Yle

Israel angriper alla utom Ryssland

Israel har under den senaste tiden utfört flera missil- och flygattacker mot Hizbollah i Syrien, men också mot baser som kontrolleras av shiamuslimska styrkor från Iran och Irak.

Ryska baser och mål har däremot lämnats i fred.

USA säger att en blodig attack nyligen mot irakiska regeringsstyrkor i östra Syrien, utfördes av Israel och inte av USA så som Irak har hävdat.

Många israeliska attacker har riktats mot mål på den syriska delen av Golanhöjderna, där både Iran och Hizbollah har militärbaser.

Iran, Hizbollah och syriska rebellgrupper har för sin del angripit Israel både med raketer och beväpnade drönare, men de har sällan haft någon större effekt.

Israel har många gånger varnat för att Irans närvaro i Syrien betraktas som ett hot mot landets säkerhet och att man kommer att motarbeta Irans ökande inflytande med alla medel.

Diskussion om artikeln