Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malta och Sicilien tar emot migrantfartyg som har väntat på att någon skulle öppna sin hamn

Från 2018
Lifeline utför räddningsoperation på Medelhavet 21.6.2018.
Bildtext Lifeline utför räddningsoperation på Medelhavet 21.6.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Malta är redo att ta emot det tyska räddningsfartyget Lifeline som har 230 flyktingar ombord.

Beslutet sägs vara en följd av ett möte mellan Frankrikes och Maltas premiärministrar i går.

Det handlar om "en europeisk lösning", säger en talesman för den franska regeringen, och Frankrike är redo att skicka ett team till Malta för att studera asylansökningar.

Sjöräddningsfartyget Lifeline räddade flyktingar den 21 juni 2018.
Bildtext Sjöräddningsfartyget Lifeline räddade flyktingar den 21 juni 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Lifeline har befunnit sig på internationellt vatten i Medelhavet sedan torsdagen i väntan på att någon stad ska öppna sin hamn - efter att Italien hade vägrat ta emot fartyget.

Sjöräddningsfartyget Lifeline räddade flyktingar den 21 juni 2018.
Bildtext Räddningsoperation som utförs av Lifeline
Bild: AFP / Lehtikuva

Samtidigt har det danska containerfartyget Alexander Maersk med 113 flyktingar ombord väntat på en hamn i fyra dagar efter att ha plockat upp flyktingarna i vattnen mellan Libyen och Malta.

Alexander Maersk
Bildtext Alexander Maersk
Bild: EPA

Nu har Alexander Maersk ändå fått tillstånd att gå in i hamnen i Porzallo på Sicilien trots att Italien först vägrade att ta emot det.

Containerfartyget Alexander Maersk transporterar flyktingar in i hamnen i Pozzallo på Sicilien 26.6.2018.
Bildtext Containerfartyget Alexander Maersk transporterar flyktingar in i hamnen i Pozzallo på Sicilien 26.6.2018.C

Tidigare den här månaden blev räddningsfartyget Aquarius tvunget att på samma sätt vänta på att något land skulle förbarma sig över de över 600 flyktingarna ombord. Då var det slutligen Spanien som öppnade hamnen i Valencia.

Den libyska kustbevakningen har för sin del meddelat att den i söndags räddade ungefär tusen människor. Vid den spanska kusten räddades över 600 personer i går.

Europa i kris på grund av oenighet kring flyktingpolitiken

Italien är ett primärt mål för människor som söker sig till Europa från Afrika. Tusentals flyktingar och migranter har anlänt till Italien under de senaste åren.

Italiens nya inrikesminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, har upprepade gånger sagt att Italien inte längre får belastas av alla som vill ta sig till Europa.

Frankrikes president Emmanuel Macron har å sin sida kallat Italiens flyktingpolitik cynisk och oansvarig eftersom Italien har börjat vägra att ta emot räddningsfartyg med flyktingar och migranter.

Salvini beskyller i sin tur Macron för hyckleri, och säger att han inte är redo att ta emot kritik från ett land som regelbundet stoppar asylsökande vid ländernas gemensamma gräns.

Antalet asylsökande och flyktingar som kommit till södra Europa januari-juli 2017.
Bildtext Antalet asylsökande och flyktingar som kommit till södra Europa januari-juli 2017.
Bild: Yle Nyhetsgrafik

Angela Merkel hårt pressad i Tyskland

I Tyskland står förbundskansler Angela Merkel under en allt hårdare press från kristdemokraternas bayerska systerparti och dess ordförande, inrikesminister Horst Seehofer.

Seehofer vill - mot förbundskanslerns vilja - att Tyskland vid sina gränser stoppar flyktingar som redan har registrerats i andra EU-länder. Seehofer vill gå in för den här åtgärden om Merkel inte kan visa upp en - som hon kallar det - europeisk lösning i flyktingfrågan.

För Merkel är den här typens arrangemang ändå svårt bland annat därför att det går totalt emot hennes beslut från 2015 att hålla gränserna öppna.

Merkel har betonat att migrationen berör alla EU-länder.

- Vi eftersträvar en europeisk lösning men om det inte är möjligt så bör vi samla länder som vill delta och försöka komma överens sinsemellan, sade Merkel nyligen.

Ett räddat barn anländer till Sicilien den 13 juni 2018.
Bildtext Ett räddat barn anländer till Sicilien den 13 juni 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Europa funderar på landstigningscentraler

Nu har de europeiska länderna börjat diskutera idén om så kallade regionala landstigningscentraler där asylärenden skulle behandlas centralt.

En tanke är att bara de personer som uppfyller kraven för asyl skulle få tillträde till EU.

Det är oklart var dessa landstigningscentraler skulle placeras. Frågan är bland annat om de ska finnas utanför eller innanför EU:s område.

FN:s flyktingorgan UNHCR är ändå emot EU:s planer på mottagningscentraler för flyktingar och migranter utanför unionens gränser.

Förslaget diskuteras på nästa toppmöte där de oeniga EU-ledarna ska försöka enas om en gemensam asylpolitik.

Diskussion om artikeln