Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Färgglada fansen vinkar farväl – Australien vill förlänga VM-resan i måstematch

Från 2018
Uppdaterad 26.06.2018 16:36.
Programmet är inte längre tillgängligt

Australien behöver en seger i den sista gruppspelsmatchen för att hålla VM-drömmen vid liv. Hindret på vägen är Peru, som är ute efter ett behagligt slut på nationens första VM på 36 år.

Australien – Peru, grupp C

Fisjt-stadion i Sotji, klockan 17.00
Matchen sänds direkt på Yle Arenan med start klockan 16.50 och i repris i TV2 klockan 19.10 med svenskspråkigt referat av Janne Isaksson.

Australiens utgångsläge: Väldigt tydligt

Australien behöver bara sikta in sig på en sak: Att vinna. Helst stort.

Efter premiärförlusten mot Frankrike och oavgjort mot Danmark duger endast seger ifall Australien vill passera danskarna upp på andra plats. Danmark måste i sin tur förlora mot Frankrike. Om det förverkligas kommer målskillnaden in i bilden, där Danmark just nu ligger på 2–1 och Australien på 2–3.

Australien besitter inget särskilt smickrande VM-saldo. Socceroos har bara vunnit två av sina 15 matcher och släppt in mål i tolv raka VM-duster. Nu hoppas man på historiens andra åttondelsfinal – den första slutade bittert efter Francesco Tottis sena segermål på en kontroversiell straff 2006.

– Om vi lyckas vågar jag säga att inte bara vi spelare, utan förhoppningsvis hela nationen, kommer att minnas den här kvällen och vår bragd för resten av sina liv, sa Australiens målvakt Mat Ryan i Fifas intervju inför kampen.

Perus utgångsläge: Spelar för fansen

Tårarna flödade på de peruanska anhängarnas kinder efter slutvisslingen i Jekaterinburg på torsdagen. Efter 36 års väntan var Peru äntligen tillbaka i VM – bara för att i åka ut redan efter två matcher. 0–1 mot Danmark följdes upp av 0–1 mot Frankrike, och Perus åttondelschanser gick upp i rök.

Peruanska fansen var nedstämda efter förlusten mot Frankrike i fotbolls-VM 2018.
Bildtext De peruanska fansen ville inte tro sina ögon efter förlusten mot Frankrike.
Bild: All Over Press

Men festen fortsätter trots det. Perus högljudda och mangranna supportrar har tagit Ryssland med storm och vägrar svika sitt lag. När landslaget anlände till Sotji var fansen på plats och hälsade dem välkomna med sång.

– Vi vill belöna våra fans som litar så starkt på oss med en seger, sade mittbacken Anderson Santamaria efter den första träningen på dagens spelort vid Svarta havet.

Peru har hållit mer eller mindre jämna steg med sina motståndare hittills men varit ineffektiva och oturliga på den sista tredjedelen. Mot Danmark missade Christian Cueva en straff och var otröstlig efteråt.

Snackisen: Släpps Cahill äntligen loss?

Bert van Marwijk, som klev in som förbundskapten i januari, har hittills kedjat fast Australiens alla tiders fotbollsspelare på bänken. Men med förstaanfallaren Andrew Nabbout skadad kan Tim Cahill få chansen, åtminstone som inhoppare.

Den 38-åriga legendaren har knappt spelat klubblagsfotboll i år men har nu möjligheten att skriva ännu några stycken australisk fotbollshistoria.

Tim Cahill apploderar
Bildtext Tim Cahill är redo att bli historisk.
Bild: Kieran McManus / BPI/REX/All Over Press

Cahill har gjort fem av Australiens tretton VM-mål – bland annat det allra första 2006 – och kan bli landets alla tiders äldsta VM-spelare och den enda att spela i fyra VM-turneringar.

Och hittills har han nätat i varenda en.

Referentens tips: 1–1

Peru vill inte förlänga sin segerlösa VM-svit till nio matcher utan spräcker slutligen sin nolla och sätter stopp för Australiens hopp om avancemang.

En liten tröst för Australien är att lagkaptenen Mile Jedinak för tredje matchen i rad sätter en straff och blir – efter en lyckad elvametersspark också i VM 2014 – den fjärde spelaren i historien att sänka fyra VM-straffar (strafftävlingar exkluderade). De övriga: Eusébio, Rob Rensenbrink och Gabriel Batistuta.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln