Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Akilles Bandy får ny huvudtränare: "Vårt mål är att vinna finska mästerskapet"

Från 2018
Akilles firar mål mot Kampparit 2.3.2016.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Antti "Paavi" Parviainen blir ny huvudtränare för Akilles Bandys representationslag med ett kontrakt på 1+1 år. Han är en rutinerad bandytränare och har tränat Finlands bandylandslag i flera år.

- Jag är själv lite överraskad. Jag funderade på saken några kvällar och tänkte sedan att varför inte, säger Parviainen.

Man står framför träd.
Bildtext Antti "Paavi" Parviainen
Bild: Yle/ Mira Bäck

Akilles Bandys viceordförande Kari Janhunen ser fram emot den kommande säsongen.

- Tränare växer inte på träd. Vi är mycket nöjda över att få Pasi tillbaka. Han kan dela med sig av sina erfarenheter också till våra juniortränare, säger Janhunen.

Enligt Janhunen bestämde sig lagets tidigare tränare Tomi Gröhn och Pertti Koponen själva för att stiga åt sidan.

Potential

Parviainen är Borgåbo och tränade Akilles bandylag också för fyra år sedan.

- Han har utvecklats och vi tror att han har mycket att ge det här blandlaget med både rutinerade och yngre spelare. Vårt mål är att vinna finska mästerskapet, säger Janhunen.

Två män står framför grön vägg.
Bildtext Akilles Bandys ordförande Jari Kettunen och viceordförande Kari Janhunen.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Enligt Parviainen har många av lagets unga spelare potential att spela på internationell nivå.

- Jag hoppas kunna hjälpa dem att bli ännu bättre. Det är också viktigt för mig som tränare att laget fungerar, spelar bra bandy och får ett bra resultat, säger han.

Parviainen är van att jobba med videoträning, och introducerar det gärna också för Akilles bandylag. Det går ut på att filma övningar och matcher som man sedan kan titta på och analysera för att förstå vad man gör bra eller mindre bra på planen.

Tidskrävande

Också fansen är nöjda. Åtminstone Kristoffer och Sebastian Smeds som leder fanklubben Trömpperit berömmer valet av tränare.

- Ett bättre inhemskt alternativ finns nog inte att få i bandyfinland. Om förväntningarna har varit höga inför de 3-4 senaste säsongerna, så inte är de lägre i år, säger Sebastian Smeds.

Akilles Bandy meddelar också att Rasmus Lindqvist fortsätter spela för laget med ett ettårigt kontrakt. Av de nuvarande spelarna har Lindqvist spelat flest matcher i Akilleströjan.

Rasmus Lindqvist i Borgå Akilles 25.01.17
Bildtext Rasmus Lindqvist har spelat många säsonger för Akilles. Här på en hemmamatch i januari 2017.
Bild: Yle/Stefan Härus

- En tid var jag inte intresserad av att fortsätta, men intresset har växt fram längs med våren. Tidigare har jag i princip tagit de här besluten själv, men nu behövde jag förhandla hemma med sambon. Vi hittade en bra lösning.

Lindqvist har en drygt ett år gammal son. När säsongen drar i gång är Lindqvist borta 5-6 kvällar i veckan, 2-3 timmar åt gången.

- Då är den andra parten hemma och sköter om pojken. Nog är det ju en påfrestning på det sättet.

Ingen Laakkonen - än

Lindqvist ser fram emot att ta en finalplats under den kommande säsongen.

- I fjol tog vi brons, men i år tror jag nog att förväntningarna är snäppet högre.

Konkurrensen om en plats i rinken hårdnar.

- Om de unga spelarna var jättebra i fjol så kommer de ju att vara ännu bättre i år. Vi som är lite äldre får verkligen tävla om att få en plats i laget med dem, säger Lindqvist.

Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015.
Bildtext Sami Laakkonen måste ännu vänta en stund innan han kan återvända ut på spelplanen.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

En annan rutinerad spelare är Sami Laakkonen som skadade knät i oktober 2017.

- Han är inte återställd ännu. Sami Laakkonen opererades förra hösten och i början av juni gjordes en ny operation. Hans mål är att spela nästa säsong, men rehabiliteringstiden kan vara upp till sex månader, säger Janhunen.

I nuläget består Akilles spelartrupp av sammanlagt 3 + 18 spelare. Om förhandlingarna framskrider som planerat ska laget kompletteras med ytterligare 2-3 spelare utifrån.

Diskussion om artikeln