Italienska aktivister djupt oroade över den nya regeringen – ”straffpopulismen” urholkar demokratin
Den italienska regeringen vill erbjuda gratis dagis enbart till italienska barn, utvisa närmare en halv miljon personer utan uppehållstillstånd och stänga alla läger där tiotusentals romer i dag lever. Det är några av de förslag från den nya högerpopulistiska regeringen som oroar människorättsaktivister och de som arbetar för en ökad jämställdhet i landet.
I ett land där aborträtten är under ständig attack, jämställdheten är eftersatt och den största delen av välfärden bärs upp av familjen fanns det mycket som stod på spel inför valet.
Men välfärdsfrågorna och jämställdheten stod ändå helt i skymundan under valkampanjen. Och den nya regeringens första tid vid rodret har lett till förslag och utspel som oroar både människorättsaktivister och jämställdhetsförespråkare.
– Det är oroväckande eftersom samma inrikesminister, Matteo Salvini, som nu intar hårda positioner mot migranter och minoriteter är densamma som har setts dansa med en uppblåsbar kvinnodocka, samtidigt som han förolämpade och drog sexistiska skämt om den dåvarande talmannen Laura Boldrini, säger Francesca Koch, ordförande för Kvinnornas internationella hus i Rom.
Det är därför inte så konstigt att det är tyst kring frågor som rör jämställdhet och minoriteter. Förutom då förslaget att införa ett register över alla romer, vilket inrikesministern har framfört.
Francesca Koch varnar för att de demokratiska rättigheterna riskerar att urholkas och att befolkningen riskerar särskiljas genom speciallagar, vilket strider mot konstitutionen.
Gratis dagis – men inte för alla?
Nyligen gjorde inrikesministern ett utspel om att uppföra ett register över alla romer, var de finns och vad de gör.
Ett annat exempel på en speciallag som särskiljer minoriteter är det förslag i regeringskontraktet som handlar om gratis dagis.
Det är en mycket efterfrågad välfärdsservice, men bara för italienska barn. Förslaget skulle innebära att många av de barn som kanske mest av alla behöver förskola tidigt i livet, inte minst för att få språkkunskaper, utestängs.
– Det här lagförslaget innebär att barnen straffas för sina föräldrars ursprung, säger Koch.
Forskaren och författaren Giorgia Serughetti menar att den hårda tonen mot invandrare och de föreslagna politiska åtgärderna riskerar att göra sprickan mellan människor i samhället djupare och öka de sociala konflikterna.
Italien har stora ekonomiska bekymmer och en majoritet av den kvinnliga befolkningen står utanför den offentliga arbetsmarknaden.
Konservativ familjesyn istället för jämställdhet
I själva verket är Italien ett av de OECD-länder som har absolut lägst andel kvinnor på arbetsmarknaden. Det beror bland annat på den bristande välfärdsservicen. Ändå saknar den nya regeringen offensiv politik för att skapa arbete och bättra på jämställdheten generellt.
Istället för välfärdspolitik driver regeringen en familjepolitisk linje. Vad innebär då den?
Familjepolitiken i regeringskontraktet som skrevs mellan Femstjärnerörelsen och Lega inför regeringsbildandet är inriktad på ”naturliga familjer” med fokus på mammor.
Ett par av förslagen handlar om utökad mammaledighet och sänkta skatter för arbetsgivare som tar tillbaka kvinnor efter att de har fått barn.
Den nya familjeministern, som även har ansvar för funktionshindrade, heter Lorenzo Fontana. Han är, enligt medieuppgifter, en starkt troende katolik från det främlingsfientliga Lega.
Han beskrivs ha starka konservativa åsikter vad gäller abort, kvinnors rättigheter, hbtq-rättigheter och asylsökande.
– Att den nya familjeministern även har ansvar för funktionshindrade innebär ett ökat fokus på familjen som ansvarig också för omvårdnad och skydd av funktionshindrade. Istället borde samhället erbjuda hjälp och stöd till individer så att de kan ta del av samhällsgemenskapen, säger Francesca Koch, ordförande för Kvinnornas internationella hus i Rom.
Delad vårdnad oroar kvinnoaktivister
Det finns även ett förslag om att delad vårdnad ska bli vanligare och att barnbidraget ska delas mellan föräldrarna i större utsträckning. Det, menar Francesca Koch, är ett resultat av lobby från mansgrupper.
– Det är ett förslag som visar att de män har fått gehör som under åren har lobbat hårt för att ge män som dömts för våldsbrott mot kvinnor rätt till delad vårdnad, konstaterar Koch och fortsätter:
– Det handlar om att överlåta vårdnaden av barn som har bevittnat våld inom familjen till förövaren. Det är oroväckande.
Francesca Koch var en av många kvinnor som i början av 80-talet ockuperade den byggnad som på 600-talet var ett nunnekloster där unga kvinnor låstes in. I dag är det Kvinnornas internationella hus vid floden Tibern i Rom.
Förutom att här finns ett historiskt arkiv över italiensk feminism och kvinnorättskamp har huset under åren utvecklats till en historiskt viktig kulturell och politisk mötesplats. Över 30 000 personer besöker huset årligen.
Kommer aktivisterna att kunna fortsätta sin kamp?
Otaliga föreningar och professionella erbjuder här samhällsservice åt kvinnor som utsatts för framför allt våld och kvinnor på flykt. Hjälp som stadens institutioner är oförmögna att mäkta med.
Trots det hotas verksamheterna att läggas ner eftersom föreningarna som arbetar i huset inte klarar av att betala de skyhöga marknadshyrorna.
– Vi har framför allt försökt visa hur viktiga vi är för stadens invånare genom det sociala arbete som bedrivs i huset. Vi bidrar också till att underhålla denna historiska och enormt stora byggnad, men stadens politiker visar inget som helst stöd i handling, säger Francesca Koch.
Tillsammans med hundratals andra aktivister har de under månader protesterat utanför stadshuset i Rom för att försöka undvika vräkning.
Koch tillägger att det högerextrema och nyfascistiska partiet Casa Pound även de har sin bas i ett ockuperat hus mycket centralt beläget i Rom.
Casa Pound är mycket aktiva i huvudstaden och nyligen hängde de en banderoll på Kvinnornas internationella hus för att protestera mot aborträtten som fyllde 40 år den 22 maj 2018.
Abortmotståndarna, med Casa Pound i spetsen, har stöd hos regeringspartiet Lega som bland annat möjliggjorde en föreläsning av abortmotståndare i senaten tidigare i år.
Straffpopulismens korståg?
”Straffpopulism” var den radikala italienska politikern och tidigare utrikesministern Emma Boninos första kommentar när regeringskontraktet mellan Femstjärnerörelsen och Lega blev klart. Hon syftade på det stora fokuset på fler poliser, fler fängelseplatser och strängare straff.
Bonino är en vänsterliberal politiker med stort engagemang i frågor som rör mänskliga och medborgerliga rättigheter.
På så vis är hon en politiker som står i skarp kontrast till den hårdföra och retoriskt rasistiska politik som Legas partiledare i egenskap av ny inrikesminister har drivit under de veckor som har gått sedan han officiellt blev minister.
Och medierna, både nationell och internationell massmedia, spelar honom rakt i händerna. Stödet för Lega har dubblerats och ligger nu runt 27 procent i opinionsundersökningarna. Det kan jämföras med de 17 procent partiet fick i valet.
– Jag är mycket oroad eftersom det visar att det är populistisk politik som hämtar näring ur rasismen för att skapa konsensus, säger Barbara Leda Kenny som är chefredaktör för en nättidning med fokus på teknik och genus och hbtq-aktivism.
– De utgår från mamma, pappa, barn som den naturliga familjen och har gått ett korståg mot genusteorier, inte minst genom att försöka stoppa alla försök att diskutera genus tillsammans med barn och unga i skolorna, säger hon och tillägger:
– Lega missar inte ett tillfälle att öppet visa att de är både homofobiska och sexistiska.