Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Schweiz kosovoalbanska målskyttar bötfälldes av Fifa – kosovansk minister donerar pengar till spelarna

Från 2018
Uppdaterad 26.06.2018 15:21.
Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri.
Bildtext Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri.
Bild: All Over Press

Granit Xhakas och Xherdan Shaqiris målgester under matchen mot Serbien var politiska ställningstaganden, slår Fifa fast. Spelarna tvingas nu böta dryga 8500 euro – och får genast flankstöd av kosovanska politiker.

Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri blev hjältar i matchen mot Serbien. Duon stod för målskyttet då Schweiz vände 0–1 till 2–1 – men målgesterna väckte debatt.

Xhaka och Shaqiri, båda två med kosovoalbanska rötter, firade genom att bilda en fågel med händerna. En gest som många genast kände igen som den albanska örnen – med andra ord en pik mot de serbiska motståndarna.

Xhaka hade dessutom prytt sin ena sko med den kosovanska flaggan under matchen.

Fifa godkände inte det politiska ställningstagandet. Någon avstängning blev det inte, men både Xhaka och Shaqiri fick böta 10 000 schweiziska franc (drygt 8500 euro). Schweiz lagkapten Sebastian Lichtsteiner fick i sin tur böta dryga 4000 euro för att ha försvarat duon i en tv-intervju efter matchen.

Minister vill stå för en del av kostnaderna

Nu meddelar den kosovanska handels- och industriministern Bajram Hasani att han är redo att stå för en del av notan. Hasani berättade för kosovansk media på tisdagen att han tänker donera en månads lön, 1500 euro, till spelarna.

– De här spelarna straffades för att de respekterar sina rötter, säger Hasani till lokal media enligt STT.

Också serberna bötfälls

Det serbiska lägret klarade sig inte utan böter. Tränaren Mladen Krstajic och det serbiska fotbollsförbundets ordförande Slavisa Kokeza får båda böta drygt 4000 euro för kommentarer efter matchen.

Kozak anklagade Fifa för att ha instruerat domaren att döma i Schweiz fördel i en intervju för BBC medan Krstajic tyckte att den tyska matchdomaren skulle ställas inför rätten i Haag.

– Så gjorde man ju åt oss serber, sa Krstajic enligt bland andra AFP.

Det serbiska fotbollsförbundet får i sin tur böta ytterligare 4000 euro på grund av att de serbiska anhängarna på plats under matchen inte kunde bete sig. Enligt BBC ska anhängarna ha kastat föremål på andra fans och haft ”diskriminerande” plakat.

Det danska fotbollsförbundet straffades redan tidigare med böter på 20 000 schweiziska franc på grund av att deras fans beteende under matchen mot Australien. Anhängarna ska då ha betett sig stökigt, sexistiskt och respektlöst, uppger bland andra BBC.

Källor: STT, BBC, AFP

Xherdan Shaqiri avgjorde matchen mot Serbien.

Schweiz vände och vann – Shaqiri sen segerskytt mot Serbien

De avslutande matcherna i grupp E spelas den 27 juni.

Diskussion om artikeln